Evde en çok kullanılan eşyaların başında gelir ütü. Kimi zaman unutkanlık, kimi zamansa farklı nedenlerden ötürü ütünün tabanında farklı lekeler oluşmaya başlar. Özellikle yanmış ütü tabanını temizlemek, oldukça zor bir işlemdir. Temizlenmediğinde ise kıyafetlerde iz bırakır. Ütü tabanını temizlemek için kimyasal ürün kullanmak istemeyenleri böyle alalım. Evdeki malzemelerle ütünüzü ilk gün ki temizliğine kavuşturmanız mümkün. İşte, ütü tabanını temizlemek için uygulayabileceğiniz yöntemler:
Öncelikle beyaz sirkeyi biraz ısıtın ve temiz bezi sirkeye batırın. Daha sonra bezi sıkarak fazla suyunu süzün. Bu bezle ütü tabanını güzelce ovalayın. Uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise ütüyü temizlemeden önce bir miktar ısıtmaktır. Daha sonra ütünün fişini çekin. Beyaz sirkeli bezi düz bir şekilde serin. Ütüyü bezin üzerinde normal ütü yapar gibi gezdirin. Yanık lekelerinin kolayca çıktığını göreceksiniz. Ancak her iki durumda da ütünün fişte olmadığından emin olun.
Uygulanan en popüler yöntemlerden biri de diş macunudur. Diş macununu temiz bir beze sıkın ve lekeli bölgeyi bu bezle silin. Daha sonra temiz ıslak bir bezle tabanı tekrardan silin. Ancak renksiz, beyaz diş macunu kullanmaya özen gösterin. Ayrıca ütünün tabanını temizlerken, delikli kısımlara gelmemesine dikkat edin.
Pişirme kağıdını düz ve yanmayacak bir zemine yerleştirin. Ütüyü birkaç dakika çalıştırıp ısıttıktan sonra, fişten çekin. Pişirme kağıdının üzerine tuz serpin. Ütüyü tuzların üzerinde gezdirin. Bu yöntem işe yarasa da, ütü tabanında çizik oluşmasına neden olacağı için fazla tercih edilmemektedir.
Yarım limonun suyunu, 1 tatlı kaşığı karbonat ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı temiz bir bezle, ütünün tabanına sürün. 5-10 dakika beklettikten sonra, ıslak temiz bir bezle ütünün tabanını lekelerden ve limonlu karışımdan arındırın. Bu yöntemin uzun süre kullanılması, ütü tabanındaki deliklerin tıkanmasına yol açabilir.
Bir kaşık çamaşır deterjanına, az miktarda sıcak su ekleyerek karıştırın. Temiz bezi bu karışımına batırın ve ütünün tabanını nazikçe ovalayın. Lekeler çıktıktan sonra, ütü tabanını temiz bezle tekrardan silebilirsiniz.
Bu soruyu bir de yapay zekaya sorduk ve "Ütünün altı nasıl temizlenir" sorusunu yönelttik. Verdiği yanıt şöyle oldu:
Peki ütünün altında yanık varsa nasıl temizlenir? Yapay zeka bu soruyu da şöyle yanıtlıyor:
Eğer ütünün altı yanmışsa, aşağıdaki adımları takip ederek temizleyebilirsiniz:
Bu adımları takip ederek ütünün altındaki yanmış bölgeyi temizleyebilirsiniz. Ancak, eğer ütünün altındaki yanmış bölge çok fazla zarar görmüşse, ütünüzün tamir edilmesi veya değiştirilmesi gerekebilir.
Şunlara da göz atın;