Temmuz Ayında Hangi Balıklar Yenir?

Temmuz ayı, balık bakımından fakir bir aydır. Ancak bazı balık türleri bu ayda çok lezzetli olur. Doç. Dr. İlkay GÖK, Temmuz ayında tüketebileceğiniz balıkları anlattı.
Temmuz Ayında Hangi Balıklar Yenir?
01 Temmuz 2024, 16:54

Balık, sağlık açısından en faydalı besinlerden biridir. Beyaz et grubuna dahil olan balıkların birçok farklı çeşidi vardır. Bazı balıklar tatlı su, bazıları ise tuzlu su balığı olarak nitelendirilir. Bununla birlikte balıkların en lezzetli olduğu aylar ve avlanma dönemleri de farklılık gösterir. Özellikle sonbahar ve kış ayları balık bakımından oldukça zenginken, yaz aylarında balık tüketimi oranında bir düşüş yaşanabilir. Yine de Temmuz ayında bazı balıkların çok lezzetli olduğunu ve mutlaka sofralarda yer verilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. 

Temmuz Ayında Hangi Balıklar Yenir?

  1. Sardalya

sardalya

Sardalya, küçük, gümüş rengi pullarla kaplı balıklardır. Vücutları ince ve yanları hafifçe yassıdır. Sardalya balıkları, genellikle Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve Ege Denizi'nde bulunur. Sürüler halinde yaşar ve kıyı bölgelerde yaygındır. Sardalya avcılığı genellikle yaz aylarında yoğunlaşır. Balıkçılar, sardalyaları ağlarla toplar. Sardalya, konserve olarak, ızgarada, fırında veya kızartılarak tüketilebilir. Ayrıca, çeşitli soslar ve salatalarda da kullanılır. Temmuz ayında Akdeniz sahillerinde sardalya avı yapılabilir.

Bakınız; Sardalya nasıl pişirilir?

  1. Tekir

tekir balığı

Tekir, vücudu pembe-kırmızı renkte olup yan tarafları açık kırmızı ve beyaz çizgilidir. Tekir balığının uzun ve ince bıyıkları vardır. Tekir balıkları, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde yaygındır. Kıyıya yakın kumlu veya çamurlu zeminlerde yaşar. Tekir balığı, protein, omega-3 yağ asitleri ve vitaminler açısından zengindir. Tekir, kızartılarak, ızgarada veya fırında pişirilerek tüketilir. Özellikle çıtır çıtır kızartılmış tekir balığı oldukça popülerdir. Tekir balığı, sıcak deniz bölgelerinde yaşar ve temmuz ayında avlanabilir. Renkli ve çekici görünümü ile tanınır.

Bakınız; Tekir balığı ile hazırlanan tarifler

  1. Barbun

barbun

Barbun balığı, parlak kırmızı-pembe renkte olup vücudu ince ve uzundur. Tekir balığına çok benzer, ancak genellikle daha kırmızı renktedir. Barbun balığı da temmuz ayında avlanabilecek türlerden biridir. Kumlu ve çakıllı zeminleri tercih eder, lezzetli eti ile bilinir. Barbun, kızartılarak, ızgarada veya fırında pişirilerek tüketilir. Barbun balığı da çıtır kızartma olarak çok sevilir.

Bakınız; Barbun balığı nasıl pişirilir?

Şunlara da göz atın;

  1. Temmuz ayı sebze ve meyveleri
  2. Temmuz sebzeleriyle hazırlanan tarifler
  3. Yağlı balıklar nelerdir?
  4. Taze balık nasıl seçilir?
  5. Hangi balık nerede yaşar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo