Gerçek çikolata, %100 kakaodan oluşur ve acı bir tada sahiptir. Ancak hazır paketler halinde alınan çikolatanın içinde, lezzetini artırmak için süt, yağ, şeker ve yapay aroma vericiler gibi farklı malzemeler kullanılır. Bu katkı maddeleri, çikolatanın raf ömrünü kısaltır ve bozulma ihtimalini artırır. Sütlü çikolatalar genelde 1 yıllık raf ömrüne sahipken, bitter çikolata için bu süre 2 yıldır. Raf ömrüne ek olarak saklama koşulları, çikolatanın bozulma süresini hızlandırır. Özellikle ambalajı açılan çikolatalar, bozulmaya daha meyillidir.
Eğer yeni aldığınız bir çikolatanın üzerine beyazlaşma görüyorsanız ve son kullanma tarihine daha varsa, çikolatanız henüz bozulmamış demektir. Beyazlaşmış çikolata, kakao yağının erimesi ve çikolatanın üzerine çıkması sebebiyle oluşur. Beyazlaşmış çikolata normal şartlarda güvenle tüketilebilir. Ancak tadında acılaşma varsa veya kokusunda bir farklılık varsa, çikolatanız bozulmuş olabilir.
Sıcaklık ve nem, çikolatanın bozulma riskini artırır. Çok sıcak ve nemli ortamlarda çikolata erir veya kısa sürede bozulmaya başlar. Bu yüzden çikolatayı satın alırken, ambalajının yırtılmış olmamasına, rafta güneş ışığına maruz kalmamasına ve son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.
Çikolata, uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak üzerinde mutlaka bir son kullanma tarihi belirtilir. Diğer yiyeceklerin aksine, tüketim tarihi çikolatanın en iyi kalitede olduğu zamanı ifade eder. Son kullanma tarihi geçtikten sonra, çikolatanın kalitesi, tazeliği ve lezzeti önemli ölçüde azalır. Üzerinde beyazlaşma olabilir ve kırılıp ufalanabilir. Eğer son kullanma tarihinin üzerinde çok uzun bir zaman geçmediyse, çikolatanın üzerinde bir bozukluk yoksa, tadı ve kokusu normalse, tüketilebilir. Ancak tadında ve kokusunda bozulmalar meydana geldiyse, kesinlikle çikolata tüketilmemelidir. Son kullanma tarihinin üzerinden 7 günden fazla geçtiyse, önlem amacıyla çikolatanın tüketilmesi önerilmez. Çünkü bozuk çikolata, yetişkinlerde ve özellikle çocuklarda çok ağır gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Bu nedenle çikolata dahil olmak üzere aldığınız ürünleri, doğru saklama koşullarında saklamalı ve son kullanma tarihi geçmeden önce tüketmelisiniz. Tarihi geçen çikolataların, ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini unutmayın.
Şunlara da göz atın;