İnsanlar genellikle suşiyi besleyici ve sağlıklı bulur. Ancak bu popüler Japon yemeği genellikle çiğ balık içerir. Dahası, düzenli olarak yüksek tuzlu soya sosuyla yenir. Bu nedenle, bazı bileşenleri hakkında endişe duyabilirsiniz. Bu yazıda, suşi ve sağlık üzerindeki etkilerini ayrıntılı olarak ele almaktadır.
Suşi, pişmiş pirinç, çiğ veya pişmiş balık ve sebzelerle doldurulmuş bir deniz yosunu rulosudur. Genellikle soya sosu, wasabi ve zencefil turşusu ile servis edilir. Suşi ilk olarak 7. yüzyılda Japonya'da balıkları korumanın bir yolu olarak popüler oldu. Temizlenmiş balık, pirinç ve tuz arasında preslendi ve yemeye hazır olana kadar birkaç hafta mayalanmaya bırakıldı. 17. yüzyılın ortalarında, fermantasyon süresini kısaltmak ve tadını iyileştirmek için pirince sirke eklendi. Fermantasyon süreci, 19. yüzyılda yerine taze balık kullanılmaya başlandığında terk edildi. Bu, bugün alışkın olduğunuz yemeye hazır suşinin erken bir versiyonunun ortaya çıkmasına neden oldu.
Suşi, besin açısından zengin çeşitli bileşenlere sahip olduğu için genellikle sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir.
Balık iyi bir protein, iyot ve çok sayıda vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayrıca, doğal olarak D vitamini içeren birkaç gıdadan biridir. Dahası balık, beyninizin ve vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu omega-3 yağlarını içerir. Bu yağlar, kalp hastalığı ve inme gibi tıbbi durumlarla savaşmaya yardımcı olur. Balık ayrıca yaşlılıkta bazı otoimmün hastalıklar, depresyon ve hafıza ve görme kaybı riskinin azalmasıyla da bağlantılıdır.
Wasabi ezmesi genellikle suşinin yanında servis edilir. Lezzeti çok kuvvetli olduğu için az miktarda yenir. Lahana, yaban turpu ve hardalla aynı aileye ait olan Eutrema japonicum'un rendelenmiş sapından yapılır. Wasabi, beta karoten, glukozinolatlar ve izotiyosiyanatlar açısından zengindir. Araştırmalar, bu bileşiklerin antibakteriyel, antienflamatuar ve antikanser özelliklere sahip olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, wasabi bitkisinin kıtlığı nedeniyle birçok restoran, yaban turpu, hardal tozu ve yeşil boya kombinasyonundan yapılmış taklit bir macun kullanır. Bu ürünün aynı beslenme özelliklerine sahip olması pek olası değildir.
Nori, suşi sarmak için kullanılan bir deniz yosunu türüdür. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, sodyum, iyot, tiamin ve A, C ve E vitaminleri gibi birçok besin içerir. Dahası, kuru ağırlığının %44'ü proteindir ve bu, soya fasulyesi gibi yüksek proteinli bitkisel gıdalarla karşılaştırılabilir. Bununla birlikte, bir rulo suşi çok az deniz yosunu sağlar, bu da günlük besin ihtiyaçlarınıza fazla katkıda bulunma olasılığını azaltır.
Nori ayrıca virüsler, iltihaplanma ve hatta kanserle mücadele eden bileşikler de sunabilir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin seviyeleri muhtemelen ilgili herhangi bir sağlık etkisine sahip olamayacak kadar düşüktür.
Gari olarak da bilinen tatlı, salamura zencefil, genellikle farklı suşi parçaları arasında damağınızı temizlemek için kullanılır. Zencefil iyi bir potasyum, magnezyum, bakır ve manganez kaynağıdır. Ayrıca bakteri ve virüslere karşı korunmaya yardımcı olan belirli özelliklere sahip olabilir. Araştırmalar ayrıca zencefilin hafızayı iyileştirebileceğini ve mide bulantısı, kas ağrısı, artritik ağrı, adet ağrısı ve hatta LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Suşinin ana bileşeni, rafine edilmiş ve neredeyse tüm lif, vitamin ve minerallerden arındırılmış beyaz pirinçtir.
Bazı araştırmalar, yüksek miktarda rafine karbonhidrat alımının ve buna bağlı olarak kan şekeri seviyelerindeki artışın iltihaplanmayı destekleyebileceğini ve diyabet ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini düşündürmektedir.
Dahası, suşi pirinci genellikle şekerle hazırlanır. Eklenen şeker ve düşük lif içeriği, suşinin karbonhidratlarının sindirim sisteminizde hızla parçalandığı anlamına gelir. Bu, kan şekeri ve insülin düzeylerinde ani artışa yol açarak aşırı yemeye katkıda bulunabilir. Bununla birlikte araştırmalar, suşiye eklenen pirinç sirkesinin kan şekerini, kan basıncını ve kan yağlarını düşürmeye yardımcı olabileceğini de göstermektedir. Suşinizin beyaz pirinç yerine esmer pirinçle hazırlanmasını istemek, lif içeriğini ve besin değerini artırabilir. Besin içeriğini daha da artırmak için rulolarınızın daha az pirinç ve daha fazla sebze ile hazırlanmasını da isteyebilirsiniz.
Suşiden en fazla sağlık yararını elde etmek için şu basit yönergeleri izleyin:
Şunlara da göz atın;