Sinüs enfeksiyonu olarak da bilinen sinüzit, sinüslerdeki astarın iltihaplanıp şişmesi durumunda ortaya çıkar. Vücutta çok sayıda sinüs bulunsa da, sinüzit gözlerin üstünde ve altında dört boşluk olan buruna bağlı sinüsleri ifade eder. Sinüzit olduğunda, sinüsler tıkanır. Bu tıkanıklık sonucu burun akıntısı, şişlik, basınç veya ağrı gibi tanıdık semptomlar görülebilir. Sinüzitin farklı türleri olsa da, akut sinüzit en yaygın olanıdır. Eğer sinüzit semptomları 12 haftadan uzun süredir varsa ve enfeksiyonlarınız tekrarlıyorsa, kronik sinüzitiniz olabilir.
Bazı gıdaların, sinüzitli kişilerde semptomları artırabileceği düşünülmektedir.
108 kişiyi içeren bir randomize, çift kör çalışma, katılımcıları bir süt ürünleri grubuna veya süt ürünleri olmayan gruplara ayırdı. Süt ürünleri olmayan gruba soya sütü verildi ve süt ürünleri grubuna 4 gün boyunca inek sütü verildi. Ardından, katılımcılar semptomlarını bildirdiler.
Süt ürünü olmayan gruptaki katılımcılarda, mandıra grubuna göre burun mukus salgısında önemli düşüşler yaşandı. Başka bir çalışmada ise süte karşı alerjik reaksiyonların, nazal poliplerin üretimini artırabileceği gözlemlenmiştir. Ancak süt ürünlerine alerjiniz ya da hassasiyetiniz yoksa, diyetinizden çıkarmanıza gerek yoktur.
Soda, şekerlemeler, unlu mamuller gibi rafine şekerler, iltihabı artırır ve sinüzit semptomlarını şiddetlendirebilir. Araştırmalar sınırlı olsa da, diyetinizden rafine şekerleri çıkartmanın hem sizünite, hem de sağlığınıza olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.
Vücuttaki beyaz kan hücreleri, bazı alerjenlerle savaşmak için histamin üretir. Histamin sağlıklı bireylerde kısa sürede parçalansa da, histamin intoleransı olanlar onu daha az etkili bir şekilde parçalar. Bu da vücutta birikmeye neden olabilir. Bu birikme ise hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi sinüzit semptomlarına yol açabilir. Histamin intoleransınız varsa, histamin içeren besinleri tüketmek semptomların kötüleşmesine neden olur. Histamin içeriği yüksek olan gıdalar;
Salisilatlar genelde birçok gıdada bulunur. Eğer salisilatlara karşı aşırı duyarlılığınız varsa, burun polipleri, hapşırma, burun tıkanıklığı, nefes almada zorluk gibi istenmeyen semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Bu semptomlar, sinüziti tetikleyebilir. Salisilat içeriği yüksek besinler;
Şunlara da göz atın;