Sıcak Yemek Artıkları Buzdolabında Koyulur Mu?

Aşırı bakteri üremesi gıda zehirlenmesine yol açabileceğinden, yemekten sonra kalanları uygun şekilde saklamak hastalanmamak için çok önemlidir. Ancak, sıcak artıkları hemen buzdolabına koymanın en iyisi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Sizlere sıcak yemek artıkları buzdolabına koyulur mu anlattık. İşte, sıcak yemek artıklarını buzdolabına koyulur mu?
Sıcak Yemek Artıkları Buzdolabında Koyulur Mu?
23 Mayıs 2023, 13:20

Aşırı bakteri üremesi gıda zehirlenmesine yol açabileceğinden, yemekten sonra kalanları uygun şekilde saklamak hastalanmamak için çok önemlidir. Ancak, sıcak artıkları hemen buzdolabına koymanın en iyisi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Sizlere sıcak yemek artıkları buzdolabına koyulur mu anlattık. İşte, sıcak yemek artıklarını buzdolabına koyulur mu?

Sıcak Artıkları Hemen Soğutmak Güvenli Midir?

Çok uzun süre dışarıda bırakırsanız, artık gıdalarınızda bakteri üreyebilir. Bu nedenle, sıcak artıklarınızı hemen buzdolabına koyarak bu riski azaltmak isteyebilirsiniz.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), az miktarda sıcak yiyeceğin hemen ve güvenli bir şekilde buzdolabına koyulabileceğini tavsiye etmektedir. Az miktarda yiyecek, tek porsiyonluk veya küçük plastik kapları veya cam kapları doldurmaya yetecek kadar yiyecek içerebilir. Ancak, buzdolabına daha fazla miktarda sıcak yiyecek koymanın güvenli olup olmadığı net değil.

Artan sıcak yemeklerden oluşan büyük tabaklar, çevredeki yiyecekleri ısıtabilir, onları sıcaklık tehlikesi bölgesine yerleştirebilir ve gıda kaynaklı hastalık riskinizi artırabilir. Güvenli tarafta olmak için USDA, çorba veya güveç gibi büyük yemeklerin soğutmadan önce daha küçük, sığ kaplara bölünmesini önerir.

Buzdolaplarının sıcak artıkların güvenli iç sıcaklığını geri kazanmasının ne kadar sürdüğünü ve bu arada önemli bakteri üremesinin olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Artan Yemekleri Tekrar Kullanmanın Sıkıcı Olmayan 5 Yöntemi

Gıda Güvenliği

Çoğu insan gıda zehirlenmesini önlemek için gıda güvenliği ve hijyeninin önemli olduğunun farkında olsa da, gıda kaynaklı hastalıkların %50-87'si evde yemek yemekle bağlantılıdır. Ayrıca, yanlış soğutma uygulamaları gibi kötü gıda işleme, gıdayla ilgili sindirim hastalıklarının artmasıyla ilişkilidir.

Çalışmalar, iyi gıda hijyeni uygulayanların, daha az bakteri üremesi ve daha az gıda zehirlenmesi ile artıklara sahip olduğunu göstermiştir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yiyeceklerin oda sıcaklığında veya 4–60°C aralığında bu sıcaklığı kolaylaştıran “tehlike bölgesi” içinde uzun süre bırakılmaması gerektiğini tavsiye eder.

4°C veya daha düşük güvenli soğutma sıcaklıkları, soğutulmuş gıdaları güvenli bir şekilde bu tehlike bölgesinin dışında tutar. Bu bulgular, gıda güvenliğinin ve artık gıdalar için uygun soğutmanın önemini yineliyor.

Sıcak Artan Yemekler İçin Gıda Güvenliği İpuçları

USDA'nın gıda güvenliği yönergeleri, sıcak artıkların pişirildikten veya bir pişirme cihazından çıkarıldıktan sonra 2 saat içinde ve sıcaklık 32°C'nin üzerindeyse 1 saat içinde soğutulması gerektiğini belirtir. Artan yiyecekler ortalama olarak 3-4 gün buzdolabında veya 3-4 ay dondurulabilir. Artan yemeklerinizin güvenle yenebileceğinden emin olmanın diğer yolları şunlardır:

  1. Güvenle pişirin: Saklama sırasında bakteri üremesini önlemek için et ve balığın uygun iç sıcaklıklarında pişirilmesi önemlidir.
  2. Hızla soğutun: Sıcak artıklarınızı 4°C soğutma sıcaklığına hızla getirmek için çorbaları soğutmak için bir buz banyosu kullanın, büyük yiyecekleri daha küçük parçalara ayırın ve yiyecekleri sığ kaplarda saklayın.
  3. İyi sarın: Artıkları hava geçirmez kaplarda saklayın veya bakteri üremesini önlemek ve diğer yiyeceklerden gelen kokuları dışarıda tutmak için üzerini kapatın.
  4. Üst rafı kullanın: Artıkları buzdolabının üst raflarında saklayın, yiyeceklerin bozulmasını ve israfını önlemek için buzdolabına koyduğunuz yemekleri erken yemeye dikkat edin. Daha eski artıkları önde ve daha taze olanları arkada tutun.

Şunlara da göz atın;

  1. Artan yemekleri tekrar kullanmanın sıkıcı olmayan yolları
  2. Artan yemekleri saklamak için ipuçları
  3. Neden artan tereyağını iyi saklamalısınız?
  4. Bir restoranın artan yağına ne olur?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo