Bayrama sayılı günler kala şerbetli tatlılar da mutfaklardaki yerini almaya başladı. Baklavadan şekerpareye, kemalpaşadan lokmaya birbirinden lezzetli şerbetli tatlılar, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Özellikle bayram sofralarında tercih edilen bu tatlılar, bazı noktalara dikkat edilmediğinde tüm emekleriniz boşa gidebilir. Tam da bu yüzden şerbetli tatlıları hazırlarken hemen hemen herkesin yaptığı 9 hatayı yazımızda derledik. İşte, o hatalar ve çözüm önerileri:
Baklava gibi tatlıların hamurunu en az 3-4 saat önceden hazırlamak, üzerini nemli bezle kapatıp dinlendirmek gerekir. Böylece ince ve kolay açılabilir bir hamur elde edebilirsiniz. Dinlendirilmeyen hamurlar hem daha kalın olur, hem de açma aşamasında çok zorlanabilirsiniz.
Kızartılarak hazırlanan şerbetli tatlıları çıtır çıtır yapmak için içerisine nişasta ve sirke koymak gerekir. Eklemediğiniz takdirde istediğiniz gibi çıtır bir tatlı elde edemeyebilirsiniz.
Tatlıların üzerine döktüğünüz eritilmiş tereyağını süzmezseniz, tatlının üzerinde benek benek yanıklar oluşur. Bu yüzden eritilmiş tereyağını önce süzmeli, ardından tatlının üzerine yavaşça dökmelisiniz.
Tatlıların şerbetini hamuru dinlendirirken hazırlamak daha kolay gelir. Ancak pandispanyalı tatlılarda şerbeti önceden hazırlamak daha doğru olacaktır.
Şerbetin içerisine mutlaka limon suyu eklemeniz gerekir. Çünkü limon suyu şerbetin kristalize olmasını önler. Ayrıca limon suyunu doğru zamanda eklemek de çok önemlidir. Şeker ve su tam kıvamına geldiğinde limon suyu eklenmelidir. Yoksa şerbetiniz daha ekşi bir tada sahip olabilir. Bunun dışında şerbeti karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmaya da dikkat edin.,
Şerbetin doğru kıvama ulaşabilmesi için kısık ateşte kaynatmak gerekiyor. Kıvamını ara sıra kontrol etmeniz de tatlının lezzeti açısından daha iyi olacaktır. Şerbetin çok koyu olması, tatlının şerbeti emmemesine; çok sulu olması ise tatlının yumuşayıp dağılmasına yol açar. Kıvamını anlamak için bir yemek kaşığı şerbeti alın ve tencereye dökün. Eğer şerbet ip gibi akıyor ve damlamıyorsa tam kıvamında demektir.
Şerbetli tatlıların altın kuralı tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olmasıdır. Ancak bu kural şekerpare gibi bazı tariflerde tam tersidir. Tarifte aksi belirtilmediği takdirde şerbet soğuk, tatlı ise sıcak olmalıdır.
Özellikle acelemiz olduğu zamanlarda şerbeti tatlının üzerinde gezdirdikten sonra direkt servis aşamasına geçebiliyoruz. Ancak tatlının şerbeti güzelce çekmesi ve en az 3-4 saat dinlendirilmesi gerekiyor.
Şerbetli tatlılar durdukça daha da lezzetli olur ve tatları oturur. Ancak bu tatlıları uzun süre buzdolabında saklamak, tatlının şekerlenmesine neden olur. Bu yüzden oda sıcaklığında ağzı kapalı bir şekilde bekletmek daha doğru olacaktır.
Şunlara da göz atın;