Şeker Hastaları İçin Raf Ömrü Uzun Ürünler

Şeker hastalarının evlerinde uzun süre muhafaza edebilecekleri besinleri sizler için derledik. İşte, şeker hastalarına iyi gelen ve raf ömrü uzun 11 besin:
Şeker Hastaları İçin Raf Ömrü Uzun Ürünler
24 Nisan 2024, 22:06

Diyabetiniz varsa, ürün bulmak ve raf ömrü uzun ömür bulmak oldukça zordur. Bozulmayan gıdaları elinizin altında bulundurmak, besleyici yemekler yapmak için ihtiyacınız olan tüm malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmanın harika bir yolu olabilir. Sizler için diyabete uygun ve raf ömrü uzun gıdaları listeledik.

  1. Nohut


Nohut birçok yemekte popülerdir. Karbonhidrat içermelerine rağmen lif, protein ve yağ bakımından da zengindirler. İçerdiği besin değerleri kan şekeri düzeyleriniz üzerindeki genel etkisini en aza indirmeye yardımcı olur. Bu lezzetli baklagilleri humus veya falafel yapmak için kullanabilirsiniz. Et alternatifi şeklinde de tüketilebilir. Çorbalara, salatalara ve patates kızartmasına eklenebilirler. Kuru nohut serin ve karanlık ortamda 3 yıla kadar saklanır.

  1. Konserve Domates


Konserve domatesler, çorbalar ve güveçler de dahil olmak üzere çok sayıda yemeği tatlandırabilir. Bu lezzetli, meyve ayrıca kalp sağlığını geliştirebilecek likopen gibi antioksidanlar açısından da zengindir. Ayrıca, karbonhidratları oldukça düşüktür, bu nedenle kan şekeri seviyenizi yalnızca minimum düzeyde etkilerler. Konserve domatesler yemek pişirmek veya sos yapmak için kullanılabilir. Konserve sebzeler genellikle satın alındıktan sonra birkaç yıl boyunca geçerliliğini yitirmez.

  1. Fıstık Ezmesi


Fıstık ezmesi, ucuz bir sağlıklı protein, yağ ve lif kaynağıdır ve az karbonhidrat içerir. Şekerli gıdalar kan şekeri kontrolünü olumsuz etkilediğinden, ilave şeker içermeyen doğal fıstık ezmesi markalarını seçtiğinizden emin olun. Evde kendi fıstık ezmenizi de yapabilirsiniz. Tost ve krakerlerde kullanabilir, içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Açıldıktan sonra fıstık ezmesi yaklaşık 1 yıl dayanır.

  1. Antep Fıstığı


Antep fıstığı, sağlıklı protein ve yağ içeren bir ağaç fıstığıdır. Ayrıca lif açısından da zengindirler, bu da onları diyabetli insanlar için harika bir atıştırmalık yapar. Antep fıstığı, kilerinizde yaklaşık 6 ay dayanır, ancak buzdolabında saklarsanız eğer bu süre uzar. 

  1. Tahıllı Kraker


Tahıllı krakerler, susam, keten ve chia tohumları gibi çeşitli tohumlardan yapılan krakerlerdir. Tohumlar, bu krakerlerin kan şekeri seviyeleriniz üzerindeki etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olan sağlıklı bir yağ ve lif kaynağı görevi görür. Atıştırmalık olarak fıstık ezmesi veya peynir ile eşleştirilebilir veya tavuk salatası veya çorba gibi hafif bir öğüne dahil edilebilirler. Sıkıca kapatılıp kilerde veya buzdolabında saklanırsa, tohum krakerleri yaklaşık 1 ay dayanmaktadır.

  1. Chia Tohumu


Chia tohumları küçük siyah veya beyaz tohumlardır. Çözünür lif açısından zenginlerdir, ayrıca bağırsağınızda bir jel oluşturduğu için sindirim sağlığını artırırlar. Bu, sindirimi yavaşlatmaya ve hızlı kan şekeri artışlarını önlemeye yardımcı olur. Chia tohumları salatalara ve smoothielere gevreklik katar. Taze meyvelerle lezzetli bir lezzet olan chia pudingi yapmak için de kullanabilirsiniz. Bu tohumlar kilerinizde 4 yıla kadar dayanır.

  1. Donuk Kırmızı Meyveler


Ahududu gibi meyveler, muz veya elma gibi diğer meyvelere kıyasla şeker bakımından nispeten düşük ve lif bakımından yüksektir, bu nedenle kan şekeri seviyenizi daha az etkiler. Ek olarak, meyveler sağlığı artıran besinler ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş meyveler, smoothie'lerde, yemek pişirmede ve tatlılarda kullanılabilir ve dondurucuda 1 yıla kadar dayanır.

  1. Kinoa


Kinoa, kahverengi pirincinkine benzer bir tada ve dokuya sahip çiğnenebilir bir tam tahıldır. Bununla birlikte, kahverengi pirinçten daha fazla protein ve lif ve daha az toplam karbonhidrat içerir, bu da onu diyabetli insanlar için ideal hale getirir. Kinoa, kilerinizde kapalı bir kapta düzgün bir şekilde saklanırsa yaklaşık 6 ay ila 1 yıl saklanabilir. 

  1. Bitter Çikolata


Bitter çikolata, şeker hastalığı olan kişiler için harika bir tedavidir. Yüksek kakao içeren çikolataları tercih etmek daha iyi bir alternatif olabilir. Kakao ayrıca lif ve sağlıklı yağlar açısından da zengindir. Örneğin %78’lik bitter çikolatanın 3 karesi  14 gram yağ, 3 gram protein ve 4 gram lif sunarken 11 gram karbonhidrat içerir. Tek başına ya da tatlı ile birlikte yiyebilirsiniz. Bitter çikolata 4 aya kadar saklanabilir.

  1. Yüksek Proteinli Makarna


Yüksek proteinli makarnalar genellikle buğday yerine siyah fasulye veya nohut gibi baklagillerden yapılır. Baklagiller karbonhidrat içerir, ancak buğdaydan daha fazla lif ve protein içerir, bu da yüksek proteinli makarnaları diyabetli kişiler için daha iyi bir seçim haline getirir. Herhangi bir tarifte normal makarnayı yüksek protein çeşidiyle değiştirebilirsiniz. 6 aya kadar kuru ortam da saklanabilir. 

  1. Pastörize Süt


İster mandıra ister bitki bazlı olsun, rafa dayanıklı süt her zaman elinizin altında olması iyidir. İnek sütü karbonhidrat bakımından bazı süt ürünü olmayan alternatiflere göre biraz daha yüksek olsa da, yağsız olmadığı sürece kan şekeri üzerindeki etkilerini azaltan protein ve yağ içerir. Alternatif olarak, şekersiz badem sütü gibi bazı bitki bazlı sütler başlangıçta çok az karbonhidrat içerir. Bitkisel sütü tercih ederseniz, şeker ilavesiz çeşitler satın aldığınızdan emin olun.


Şunlara da göz atın;

  1. Diyabet nedir?
  2. Diyabetik tarifler
  3. Diyabet hastaları tatlı yiyebilir mi?
  4. Kolesterolü düşüren besinler
  5. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo