Birlik ve beraberlik ayı olan Ramazan'da sahur sofralarının önemi oldukça büyüktür. Sahurda zahmetli yemekler hazırlamak yerine, kahvaltılık tariflere daha fazla ilgi gösterilir. Sahur için nefis kahvaltılık tarifleri sizler için yazımızda bir araya getirdik. Kahvaltı severlerin yüzünü güldürecek hem pratik, hem de lezzetli tarif önerilerimiz ile sahurun keyfi bir başka olacak. İşte, sahurda kahvaltı severler için 20 pratik tarif önerisi:
Kahvaltı sofralarına çok yakışan nefis bir tarifle karşınızdayız. Dilimlenmiş ekmekleri; sosis, biber, domates, zeytin, peynir ve yumurta ile birleştirin. Ekmekleri fırında pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Kahvaltı denince ilk akla gelen tariflerden biri de poğaçalardır. Evde pastane usulü peynirli poğaçalar hazırlayarak, siz de sahur sofralarını renklendirebilirsiniz. Poğaçaların iç harcında beyaz peynir, maydanoz ve dereotu kullanılır.
Ana malzemeleri yumurta ve domates olan menemen, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Genellikle kahvaltı sofralarında yer verilen menemen, ortalama 20 dakika da hazırlanır.
Sahur kahvaltı tarifleri listemize, gözleme ile devam ediyoruz. Kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen patatesli gözlemeyi, sac veya tavada kolayca pişirebilirsiniz.
Bosna Hersek ve Balkan ülkelerinde çok ilgi gören tepsi böreği, ıspanaklı iç harç ile doldurulur. Sahur sofralarına da yakışan ıspanaklı tepsi böreği, toplamda 40 dakika da hazırlanır.
İnce yufka, ıspanak ve tahin ile hazırlanan bu börek, bir gözleme çeşididir. Sahur ve kahvaltı sofralarında mutlaka kendine yer bulan tahinli ıspanaklı sac böreğini, kıyma ve peynir ile zenginleştirebilirsiniz.
İtalyan mutfağının en kolay atıştırmalıkları arasında yer alan bruschetta, kızarmış ekmek ile hazırlanır. Ana malzemeleri sarımsak, zeytinyağı ve domatestir. İsteğe göre sebze, peynir, fasulye ve sosis ile lezzetlendirilebilir.
İsminden anlaşıldığı gibi Fransız mutfağına ait bir yemektir. Fransız tostunun ana malzemeleri süt, bal ve vanilyadır. Sadece 20 dakika da sofralardaki yerini alır. Sahur sofralarında tatlı atıştırmalıklar arıyorsanız, french toast tarifine mutlaka göz atın.
Hint mutfağının özgün lezzetleri arasında yer alan samosa, bir börek çeşididir. Genellikle üçgen, yarım ay veya koni şeklinde sunulur. Orta Doğu, Asya, Güney Afrika ve Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilir. Bazı bölgelerde 'samsa' ismiyle de bilinir.
Ramazan boyunca sahur sofralarını güzelleştirecek ev yapımı portakal reçeli tarifi ile karşınızdayız. Yapımında sadece portakal, toz şeker ve su kullanılan portakal reçelini, Ramazan'a başlarken hazırlayıp, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Yumurta, süt, ekmek ve baharatlarla hazırlanan bu tarif, sahur için kolayca yapabileceğiniz lezzetlerden biridir. Videolu anlatımıyla yumurtalı ekmek tarifini, 20 dakika içinde hazırlayabilirsiniz.
Sahurda hem doyurucu, hem de pratik bir tarif arıyorsanız, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan patatesli yumurtayı deneyebilirsiniz. Şef Başak Öngel Demirkale'nin anlatımıyla, patatesli yumurtayı defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Süt, su, un ve maya ile hazırlanan mini bazlama, sahurda yiyebileceğiniz en lezzetli tarifler arasındadır. Dilerseniz, bazlamaları önceden hazırlayarak sahurda servis edebilirsiniz.
Ortalama 15 dakikada hazırlanan ıspanaklı omlet, yalnızca 5 malzemeden oluşuyor. Ispanaklı omleti, çay ve söğüş salata eşliğinde sunabilirsiniz.
Ramazan ayında da diyetine devam edenler için, nefis bir önerimiz var. Yumurta, yulaf unu ve laktozsuz süt ile hazırlanan fit krep, 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Avokado, roka, nar ve ekmek dilimleri ile hazırlanan bu tarif, sahurda hafif beslenmek isteyenler için idealdir. Dilerseniz, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Sahurda hazır kruvasanları kaşar peyniri, jambon, salatalık ve mayonez ile zenginleştirerek sunabilirsiniz. Kruvasan sandviçleri damak zevkinize göre tatlandırabilirsiniz.
Gluten intoleransı olanlar için önerimiz, glutensiz un, yumurta, süt, yulaf ve muz ile hazırlanan glutensiz pankek. Hazırladığınız pankekleri sevdiğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Un, maya, süt ve su ile hazırlanan zeytinli açma, çayın yanında tüketebileceğiniz tariflerden biridir. Açmaları önceden hazırlayabilir, sahurdan önce pişirebilirsiniz.
Sahurda hem hafif, hem besin değerleri bakımından yüksek bir yemek arıyorsanız, süper bowl tam size göre. Yaban mersini, muz, chia tohumu ve hindistan cevizi sütü ile hazırlanan süper bowl'u sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;