Sabah Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sabah alerjisi nedir? Sabah alerjisi neden olur? Sabah alerjisinin belirtileri nelerdir? İşte, burun tıkanıklığı ile kendini gösteren sabah alerjisi ve semptomları:
Sabah Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
11 Nisan 2023, 12:10

Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, hapşırma ve öksürme, bir alerjene karşı verilen yaygın tepkilerdir. Bu alerjiler, yılın herhangi bir zamanında, özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında alevlenebilir. Ancak bazı insanlarda alerji semptomları, yalnızca sabahları görülür. Bu durumda günün geri kalanında sorun görülmez. Sabah alerjileri, güne kötü ve yorgun başlamanıza neden olabilir.

Sabah Alerjisi Neden Olur?

Alerji semptomları, bazen alerjik rinit veya saman nezlesinden kaynaklanabilir. Bağışıklık sistemi reaksiyonu kendini aşağıdaki belirtilerle de gösterebilir;

  1. Burun tıkanıklığı
  2. Hırıltı
  3. Baş ağrısı
  4. Sulu gözler

Sabah semptomları genelde şu alerjilerden kaynaklanır;

alerji

  1. Polen

Polen alerjiniz varsa, sabahları alerji semptomlarının kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Bunun sebebi, polen sayılarının sabahları en yüksek seviyede olmasıdır. Bu yüzden sabah saatlerinde dışarıdaysanız, burnunuzu çekmeye, öksürmeye ve hapşırmaya başlayabilirsiniz.

  1. Toz

Toz akarlarına karşı alerjiniz varsa, belirtiler sabahları şiddetlenebilir. Toz akarları, evde yaşayan mikroskobik böceklerdir. Şilte, yastık, yatak ve mobilyalar üzerinde yaşarlar ve çoğalırlar. Toz akarları ısırmaz ve hastalık yaymaz. Ancak alerji semptomlarına neden olabilir.

  1. Küf

Evdeki küf, özellikle banyo ve yatak odasına yakında, alerji semptomları sabahları kötüleşebilir.

  1. Evcil hayvan tüyü

Evcil hayvanınız yatağınızda veya yatak odanızda uyuyorsa, sabah alerjilerinizi tetikleyebilir. 

  1. Diğer nedenler

Alerjik olmayan rinit, tıkanıklık, burun akıntısı ve hapşırma ile kendini gösterir. Yatmadan önce duş jeli, esansiyel yağ gibi güçlü kokular kullanırsanız, bu kokular burnunuzdaki kan damarlarını tahriş edebilir ve tıkanıklığa, akıntıya neden olabilir. 

Bazı ilaçlar, alerjik olmayan riniti tetikleyebilir. ASit reflü, mide asidinin boğaza geri akmasıdır. Düz veya sırt üstü uyumak, reflüyü kötüleştirebilir ve boğaz ağrısına, geniz akıntısına sebep olabilir.

Hamilelik, regl gibi hormonal değişiklikler de alerjik olmayan rinite neden olabilir. Bunun sebebi, hormon seviyelerindeki değişimin mukus üretimini artırabilmesinden kaynaklanır. 

alerji

Sabah Alerjisi Nasıl Önlenir?

  1. Evcil hayvanlarınızla birlikte yatmayın. Mümkünse evcil hayvanınızı başka bir odada yatırın. Evcil hayvan kepeğini gidermek için, halı ve nevresimleri haftada bir kez temizleyin.
  2. Yatak odasında halı yerine parke veya karo zeminler kullanın.
  3. Yatak odasında nem giderici kullanın. Bu sayede toz akarlarını giderebilirsiniz.
  4. Sert yüzeylerin tozunu en az haftada bir kez alın. 
  5. Hepa filtreli elektrik süpürge kullanın.
  6. Pencerelerini yatarken kapatın. 
  7. Uyurken mide asidinin akışını azaltmak için, baş kısmını 15 cm yükseltin.
  8. Gün içinde evinizi havalandırın. Ancak havalandırma işlemini sabah saatlerinde yapmayın.

Önemli Not: Sabah alerjisi semptomları hiç geçmiyorsa veya giderek şiddetleniyorsa, mutlaka bir doktora başvurun. Doktorunuz, alerji belirtilerini hafifletmek için ilaç tedavisi verebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yulaf alerjisi belirtileri nelerdir?
  2. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?
  3. Gıda alerjileri nelerdir?
  4. Polen alerjisi nedir?
  5. Yumurta alerjisi nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo