Ramazan İmsakiyesi 2024: İl il İftar ve Sahur Saatleri

''İftara ne kadar kaldı? Sahur vakti ne zaman?'' gibi sorularınız için, bulunduğunuz şehrin iftar ve sahur saatlerini takip edebileceğiniz 2024 Ramazan İmsakiyesi Lezzet'te! Bulunduğunuz şehri seçerek gün gün iftar vakti ve sahur saatlerini öğrenebilirsiniz.


ADANA İftar ve Sahur Vakitleri ADIYAMAN İftar ve Sahur Vakitleri AFYONKARAHİSAR İftar ve Sahur Vakitleri AĞRI İftar ve Sahur Vakitleri AKSARAY İftar ve Sahur Vakitleri AMASYA İftar ve Sahur Vakitleri ANKARA İftar ve Sahur Vakitleri ANTALYA İftar ve Sahur Vakitleri ARDAHAN İftar ve Sahur Vakitleri ARTVİN İftar ve Sahur Vakitleri AYDIN İftar ve Sahur Vakitleri BALIKESİR İftar ve Sahur Vakitleri BARTIN İftar ve Sahur Vakitleri BATMAN İftar ve Sahur Vakitleri BAYBURT İftar ve Sahur Vakitleri BİLECİK İftar ve Sahur Vakitleri BİNGÖL İftar ve Sahur Vakitleri BİTLİS İftar ve Sahur Vakitleri BOLU İftar ve Sahur Vakitleri BURDUR İftar ve Sahur Vakitleri BURSA İftar ve Sahur Vakitleri ÇANAKKALE İftar ve Sahur Vakitleri ÇANKIRI İftar ve Sahur Vakitleri ÇORUM İftar ve Sahur Vakitleri DENİZLİ İftar ve Sahur Vakitleri DİYARBAKIR İftar ve Sahur Vakitleri DÜZCE İftar ve Sahur Vakitleri EDİRNE İftar ve Sahur Vakitleri ELAZIĞ İftar ve Sahur Vakitleri ERZİNCAN İftar ve Sahur Vakitleri ERZURUM İftar ve Sahur Vakitleri ESKİŞEHİR İftar ve Sahur Vakitleri GAZİANTEP İftar ve Sahur Vakitleri GİRESUN İftar ve Sahur Vakitleri GÜMÜŞHANE İftar ve Sahur Vakitleri HAKKARİ İftar ve Sahur Vakitleri HATAY İftar ve Sahur Vakitleri IĞDIR İftar ve Sahur Vakitleri ISPARTA İftar ve Sahur Vakitleri İSTANBUL İftar ve Sahur Vakitleri İZMİR İftar ve Sahur Vakitleri KAHRAMANMARAŞ İftar ve Sahur Vakitleri KARABÜK İftar ve Sahur Vakitleri KARAMAN İftar ve Sahur Vakitleri KARS İftar ve Sahur Vakitleri KASTAMONU İftar ve Sahur Vakitleri KAYSERİ İftar ve Sahur Vakitleri KIRIKKALE İftar ve Sahur Vakitleri KIRKLARELİ İftar ve Sahur Vakitleri KIRŞEHİR İftar ve Sahur Vakitleri KİLİS İftar ve Sahur Vakitleri KOCAELİ İftar ve Sahur Vakitleri KONYA İftar ve Sahur Vakitleri KÜTAHYA İftar ve Sahur Vakitleri MALATYA İftar ve Sahur Vakitleri MANİSA İftar ve Sahur Vakitleri MARDİN İftar ve Sahur Vakitleri MERSİN İftar ve Sahur Vakitleri MUĞLA İftar ve Sahur Vakitleri MUŞ İftar ve Sahur Vakitleri NEVŞEHİR İftar ve Sahur Vakitleri NİĞDE İftar ve Sahur Vakitleri ORDU İftar ve Sahur Vakitleri OSMANİYE İftar ve Sahur Vakitleri RİZE İftar ve Sahur Vakitleri SAKARYA İftar ve Sahur Vakitleri SAMSUN İftar ve Sahur Vakitleri SİİRT İftar ve Sahur Vakitleri SİNOP İftar ve Sahur Vakitleri SİVAS İftar ve Sahur Vakitleri ŞANLIURFA İftar ve Sahur Vakitleri ŞIRNAK İftar ve Sahur Vakitleri TEKİRDAĞ İftar ve Sahur Vakitleri TOKAT İftar ve Sahur Vakitleri TRABZON İftar ve Sahur Vakitleri TUNCELİ İftar ve Sahur Vakitleri UŞAK İftar ve Sahur Vakitleri VAN İftar ve Sahur Vakitleri YALOVA İftar ve Sahur Vakitleri YOZGAT İftar ve Sahur Vakitleri ZONGULDAK İftar ve Sahur Vakitleri



Ramazan İmsakiyesi 2024

Ramazan ayının gelmesiyle beraber iftar ve sahur saatleri de merak ediliyor. Peki, bu yıl iftar saati ve sahur vakti saat kaçta? Diyanet İşleri Bakanlığı Ramazan İmsakiyesi 2024'ü duyurmuştu. Bu sayfada il il iftar ve sahur saatlerini görebilirsiniz. Ayrıca Diyanet'in sayfasında bulunduğunuz ili ve ilçeyi seçerek iftar ve imsak vakitlerini bulabilirsiniz.
 

Ramazan Nedir? Kelime Anlamı

Ramazan kelimesinin anlamı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü'nde Ramazan'ın anlamı şu şekilde yer alır: Ay takviminin dokuzuncu ayı, üç ayların sonuncusu, oruç tutulan ay.

TDV Ansiklopedisinde Ramazan kelimesinin kökeni şöyle paylaşılır:

"Sözlükte “günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak yürümekle ayakların yanması” anlamlarındaki ramad masdarından veya “güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış yer” mânasındaki ramdâ’ kelimesinden türeyen ramazân kamerî yılın şâbandan sonra, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adıdır. “Yaz sonunda ve güz mevsiminin başlarında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur” anlamındaki ramadî kelimesinden ya da “kılıcı veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için iki yalçın taş arasına koyup dövmek” anlamındaki ramd masdarından türediği de ileri sürülmüştür. Genellikle “şehr” (ay) kelimesine izâfe edilip şehru ramazân şeklinde kullanılır.

Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Peki, 2024 yılında Ramazan Bayramı ne zaman?

RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ: 9 NİSAN SALI

RAMAZAN BAYRAMI 1. GÜN: 10 NİSAN ÇARŞAMBA

RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN: 11 NİSAN PERŞEMBE

RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN: 12 NİSAN CUMA
 

İmsak Nedir? Kelime Anlamı

Türk Dil Kurumu sözlüğünde imsak kelimesinin 2 anlamı Oruca başlama zamanı ve bir şeyden el çekerek nefsine hakim olma' olarak paylaşılır.   

İmsak kelimesinin sözlükte alıkoymak, bir şey tutmak, bir şeyden el çekmek ve kendini gibi anlamları vardı. TDV'ye göre terim olarak “ikinci fecrin (fecr-i sâdık) doğuşundan güneşin batışına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden nefsi alıkoymak” demektir. Daha dar anlamda oruca başlamayı başlangıç anını ifade eder.

İftar Nedir? Kelime Anlamı

İftar kelimesi imsak teriminin karşıtı olarak orucu herhangi bir zamanda bozmayı, güneşin batışında meşrû şekilde oruca son vermeyi ifade eder. TDK sözlüğünde Arapça ifṭār kelimesinden gelen iftar'ın 3 anlamı şöyle paylaşılır:

  • Oruç açma, oruç bozma.
  • İftar vakti
  • Ramazanda akşam yemeği
     

Sahur Nedir? Kelime Anlamı

Sahur, Arapça kökenli saḥūr kelimesinden gelir ve TDK'ya göre 2 anlamı şöyle paylaşılır:

  • Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemek:
  • Bu yemeğin yendiği vakit.

TDV Ansiklopedisinde Sahur'un anlamı için şu bilgi verilir: Sözlükte “sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri” anlamındaki seher kelimesiyle aynı kökten gelen sahûr (sehûr, sühûr), dinî bir terim olarak oruç tutmaya hazırlık olmak üzere fecrin doğmasından önce yenen yemeği ifade eder.
 

Ramazan Fitresi Ne Kadar? Ne Zaman Verilir?

Peki, 2024 yılında Ramazan fitresi ne kadar? Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını açıklamıştı. Kurul, bu yılki fitre miktarını 130 lira olarak belirledi. 
 

İftar Yemekleri

Oruç tutmanın sağlığa çeşitli faydaları bulunuyor. Ancak oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmek önemli. Uzun süreç açlık döneminden sonra iftar yemeklerinin de iyi tercih edilmiş olması gerekiyor. Dilerseniz, uzmanların hazırladığı günlük iftar menülerinden ilham alabilirsiniz. Uzmanların iftar için bazı önerileri şöyle:

  • İftarda tek bir seferde büyük porsiyonlar tüketmek vücut için yorucudur. Bunun yerine aralıklarla ve daha küçük porsiyonlar ile beslenmek daha sağlıklı. (İftarda nasıl beslenmeli?)
  • Yemekleri daha yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmek önemli.
  • İftar yemeklerine daha hafif yiyeceklerle başlanmalı. Ana yemeklere biraz bekledikten sonra geçilmeli.
  • Sağlık Bakanlığı iftarda pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, kızarmış patates yerine kepekli makarna, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek öneriyor.
  • Tatlı tercihine bakıldığında ise  aşırı şerbetli ve yağlı tatlılar yerine, sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar tercih edilmeli. (İftar için sütlü tatlılar)
  • İftarda suyu da ihmal etmeyin. Sağlık Bakanlığı, kafein içeren içecekler yerine de süt, sade soda, ayran, ıhlamur gibi bitki çaylarını, taze sıkılmış portakal sularını öneriyor.
  • İftar yemekleri için buğulama, fırın, haşlama gibi sağlıklı yöntemleri de tercih etmek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durmayı öneriyor.
  • Oruç boyunca beslenme rutininiz değişeceği için sindirim sisteminizde etkilenecektir. Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler örneğin tam buğday ekmeği, salata, mercimek, kuru baklagiller faydalı olur.
  • Yine benzer nedenle hurma, ceviz, badem, hoşaf gibi meyveler iftar için uygundur.
  • İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmak da sindiriminiz için faydalı olacaktır.

İftar yemekleri sayfamızdan en lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz.
 

Sahur Yemekleri

Oruç dönemi beslenme rutininin değiştiği bir ay. Bu nedenle sahur yemekleri, sahur için seçilen tarifler de oldukça önemli. Dilerseniz, uzmanların hazırladığı günlük sahur menülerinden ilham alabilirsiniz.

  • Her şeyden önce sahur atlanmamalı.
  • Uzmanlar sahura kalkılmamasının ya da sadece su içilmesinin sağlık için zararlı olduğunu söylüyor. Çünkü, bu şekilde davranmak açlık süresini çok uzatıyor.
  • Açlık, kan şekeri çok daha erken saatlerde düşmesine yol açacaktır.
  • Ancak tam aksine sahurda çok ağır şekilde de beslenmemek gerekiyor. Önemli olan sahurda ölçülü ve vücudun ihtiyaç duyacağı besinleri almak.
  • Sağlık Bakanlığı sahur menüsü için süt, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir diyor. (Sahur için yumurtalı tariflere göz atın.)
  • Aynı şekilde çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir menü de yararlı. (Çorba tarifleri için bakabilirsiniz)
  • Tokluk hissi vereceği için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekler de tüketilebilir.
  • Bunun aksine aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile ağır hamur işlerinden uzak durulması önemli. (Sahurda ne yememeliyiz?)
  • Sahurda sıvı alımının da ihmal edilmemesi gerekiyor. Günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için iftar ve sahur arasında da sade soda, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, süt, ıhlamur ve kuş burnu gibi bitki çayları içebilirsiniz.

Sahur tarifleri sayfamızdan en lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz.
 

Ramazan Ayı Ve Hurma

Ramazan ayı ile birlikte akla gelen ilk besinlerden biri de hurma. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi. Farklı türleri bulunan hurmanın sağlığa önemli faydaları da bulunuyor. Hurmanın özellikleri ise şöyle: (Hurmalı tarifler ve hurmanın faydaları başlıklı yazılarımıza da bakabilirsiniz)

  • Çok Besleyici: Hurma beslenme açısından iyi bir profile sahip. Önemli miktarda lif, vitaminler ve mineraller içerir. Çeşitli sağlık faydaları bulunan antioksidanlar açısından yüksektir. 100 gram hurma yaklaşık 277 kaloridir, 7 gram lif ve 2 gram protein bulundurur; günlük potasyum ihtiyacının %20'sini karşılar.
  • Yüksek Lif: Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir, düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Bunun yanında hurmadaki lif, kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir.
  • Antioksidanlar: Hurma, çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin azaltabilen, sağlık açısından yararlı antioksidanlar sağlar. İncir ve kuru erik gibi benzer meyve türlerine göre en yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Bu antioksidanlar kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diyabet gibi bazı kronik hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Beyin Sağlığını Destekler: Hurma, iltihabı azaltmak ve beyinde Alzheimer hastalığını önlemek için önemli olan plakların oluşmasını önlemek için yardımcı olabilir.
  • Doğal Tatlandırıcı: Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle tatlıdır ve karamel benzeri bir tada sahiptir. Sağladıkları besinler, lifler ve antioksidanlar nedeniyle tariflerde beyaz şeker için sağlıklı bir alternatif olabilir.
  • Diğer Olası Sağlık Faydaları: Hurmaların kemik sağlığını iyileştirdiği ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu iddia edilmiştir, ancak bu etkiler yeterince araştırılmamıştır.
  • Diyete Eklenebilir: Hurma, diyete dahil etmek için çok sağlıklı bir meyvedir. Gelişmiş bir sindirim sisteminden, hastalık risklerini azaltmaya kadar çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Diyette hurma tüketmenin birkaç yolu var. Hem iyi bir atıştırmalıktır hem de yemeklerde doğal bir tatlandırıcıdır. Hurmayı kuru halde bulmak en kolayıdır, ancak kalorileri taze meyvelerden daha yüksektir, bu nedenle onları ölçülü olarak yemek önemlidir.
Lezzet Logo