Vegan, en basit anlatımıyla hayvansal ürünleri kullanmayı reddeden bir beslenme türüdür. Vejetaryen beslenme ile sık sık karıştırılsa da, vegan beslenme de hayvanlardan elde edilen süt, yoğurt, bal gibi besinler de tüketilmemektedir. Vegan beslenmenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Bu yüzden uzmanlar tarafından da önerilen bir beslenme türüdür. Siz de vegan beslenmeye geçmek ve mutfağınızda vegan tariflerine yer vermek istiyorsanız, hazırladığımız listeden ilham alabilirsiniz.
Süt ürünleri kullanmayan veganlar için, ilk tarifimiz nefis mi nefis vegan peyniri. Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu peynir, kaju ve tahin ile hazırlanır.
Veganların protein almak için en çok tükettiği besinlerin başında mantar gelir. Mantar, kırmızı fasulye ve biber ile hazırlanan nefis vegan burgeri, garnitür eşliğinde servis edebilirsiniz.
Vegan menülerine çok yakışacak nefis badem ezmesi tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Badem, agave şurubu ve tarçın ile hazırlanan badem ezmesine bayılacaksınız.
Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokadoyu, bu kez nefis bir vegan tatlısı yapımında kullanıyoruz. Yalnızca 5 malzemeden oluşan krem şokolayı, pekmez ile tatlandırabilirsiniz.
Vegan beslenmesinde et ürünleri kullanılmadığı için, protein almaya daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Kuru kayısı, hurma ve yulaf ile hazırlanan protein bar hem protein almanızı sağlayacak, hem de vücudunuza enerji verecek.
Veganlar için nefis bir akşam yemeği önerisiyle listemize devam ediyoruz. Nohut ve pancar ile hazırlanan falafelleri, tahinli sos ile zenginleştirebilirsiniz.
Badem unu, glutensiz un, avokado yağı ve zerdeçal tozuyla hazırlanan vegan ekmek, kahvaltıların en sevilen lezzetlerinden biridir. Hazırlanan ekmeklerin üzeri haşhaş ve susam ile zenginleştirilebilir.
Hem vegan, hem de diyet menülerinde yer verilen kinoa pilavı, biber, domates, havuç, kinoa ve baharatlarla zenginleştirilir. Yüksek oranda protein içerir.
İngiliz mutfağıyla özdeşleşen crumble, meyvelerle zenginleştirilen ve çok sevilen bir tatlıdır. Armut, badem unu, muskat rendesi ve tarçın ile hazırlanan bu tatlıyı, çayın yanında sunabilirsiniz.
Yulaf, kuru meyveler, Brezilya cevizi ve vegan çikolatasıyla hazırlanan bu toplar, atıştırmalık olarak sunulur. İsteğe göre farklı malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Veganların en çok aradığı tariflerden biri de bitkisel ürünlerle hazırlanan nefis kurabiye tarifleridir. Vegan biscotti, fıstık ezmesi, badem sütü ve kuru üzüm ile kolayca hazırlanabilir.
Soya, hindistan cevizi sütü ve snickers ile hazırlanan bu puding, hem diyet, hem de vegan menülerine eklenebilir. Ortalama 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Özel günlerde kendi vegan pastalarını hazırlamak isteyenler için de bir önerimiz var. Havuç ve tarçın ile hazırlanan bu pastayı buzdolabında dinlendirdikten sonra sunabilirsiniz.
Çikolatanın içerisinde süt ürünleri kullanıldığı için, vegan menülerinde sık sık yer verilmez. Ancak pekmez, fındık ve kakao ile hazırlanan vegan çikolatayı, kahvaltı sofralarında afiyetle yiyebilirsiniz.
Kaju, avokado, fesleğen ve kabak ile hazırlanan bu makarna, vegan menüsüne renk katacak niteliktedir. Hem sağlıklı, hem de doyurucu bir öğle yemeği olarak sunulabilir.
Şunlara da göz atın;