İlk olarak İtalya'nın Parma kentinde üretilen parmesan peyniri, yıllar içinde tüm dünyaya yayılmıştır. Protein ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengin bir besindir. Yüzyıllar önce papazların ürettiği söylenen bu peynirin özelliklerini merak ediyorsanız, açık sarı rengi ve sert yapısı ile dikkatleri çektiğini söyleyebiliriz. Mutfakta sık sık kullanılan parmesan peyniri, yemeklere eklendiğinde lezzetini artırır. Parmesan peynirinin olgunlaşması neredeyse 2 yılı bulmaktadır.
Parmesan peyniri, genellikle rendelenerek kullanıldığı için buzlukta veya derin dondurucuda saklanabilir. Kullanılmadan 10 dakika önce buzluktan çıkararak servis edilir. Derin dondurucuda yer yoksa bu peyniri, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Parmesanı buzdolabına koymamanız halinde, bir süre sonra nemlenir ve küflenmeye başlar.
Parmesan peynirini rendeleyerek yemeklerinizin üzerine ekleyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, tavukla hazırlanan salataların üzerine ekleyebilirsiniz. Fırın patates, makarna, tavuk ızgara, köfte, domates çorbası gibi yemeklere ekleyerek de farklı bir aroma kazandırabilirsiniz.
Parmesan peyniri yerine sert ve katı bir kıvama sahip olan peynirleri kullanabilirsiniz. Eski kaşar ve İzmir tulum peyniri, parmesan yerine kullanılabilen peynirlerin başında gelir.
Şunlara da göz atın;