Saç köklerini güçlendirin ve cildin daha sağlıklı olmasını sağlayan palamut balığı, isteğe göre fırında, buğulama, kızartma ve ızgara olarak pişirilebilir. Düzenli olarak palamut tüketmek, diş ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Omega 3 bakımından zengin olan palamut balığı, kolesterolü azaltır, tansiyonu düşürür. Göz sağlığına destek olur, sinir hücrelerini güçlendirir. Özellikle hafızayı olumlu yönde etkiler. Ülkemizde hamsi ve somondan sonra en çok tercih edilen balıklardan biri de palamuttur. Ancak büyük bir balık olduğu için, kılçıklarının güzelce temizlenmesi gerekir. Peki, palamut balığı nasıl temizlenir? İşte, palamut ayıklama yöntemleri:
- Palamut balığı pullu olmadığı için bıçakla derisinin üzeri tıraşlanır. Yüzeyinde bulunan kaygansı yapı bıçak yardımıyla kaldırılır.
- Bıçak yardımıyla palamutun başından aşağıya doğru karın kısmı kesilir ve ikiye ayrılır. Karında bulunan pislikler çıkartılır.
- Palamutun içinde havyar varsa, kenara ayırıp havyarı pişirebilirsiniz.
- Karnındaki pislikler alındığında siyah tabaka kalır. Bu tabaka bıçakla sıyrılarak alınır ve parlak tabaka ortaya çıkar.
- Palamutun baş kısmı bıçakla kesip atılır. Balığın büyüklüğüne göre ortalama kalınlarda dilimlenir.
- Doğranan palamut, sudan geçirilir.
- Geniş bir kaba su konulur. Balıklar bu suyun içerisinde en fazla 45 dakika olacak şekilde bekletilir. Ardından kurutarak pişmeye hazır bir hale getirilir.
Okurlarımız Tarafından Çok Beğenilen Palamut Tarifleri
Palamut lakerda
Terbiyeli palamut çorbası
Palamut buğulama
Soslu palamut
Renkli palamut
Şunlara da göz atın;
- Palamut tarifleri
- Balık yemekleri
- Balık nasıl saklanır?
- Taze balık nasıl seçilir?
- Balık kokusu nasıl geçer?