Santalaceae familyasından bir bitki olan ökse otu, Asya ve Avrupa'da yetişir. Farklı ağaçlar üzerinde yaşayan yarı asalak bir bitkidir. Elma başta olmak üzere armut, kavak, meşe ve söğüt ağaçlarında sık sık görülür. Ökse otunun ucundaki meyveler eczacılıkta kullanılır. Kanserli hücrelerin tedavisinde kullanıldığı söylenen ökse otu, sağlık açısından çok faydalıdır. Halk arasında gevele, gövelek, çekem ve purç gibi isimlerle de bilinir. Aşkı sembolize eden ökse otu, özellikle yabancı filmlerde Noel arifesinde kapılara asılmasıyla da bilinir. Peki, ökse otu ne işe yarar? İşte, ökse otunun faydaları ve kullanımı:
Ökse otu çayı yapımında, dallar ve yapraklar kullanılır. Meyveleri hiçbir şekilde ağız yoluyla tüketilmemelidir.
Bir fincan kaynar suya, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ökse otu (yaprakları ve sapları) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından çayı süzerek içebilirsiniz. Eğer taze ökse otu kullanacaksanız, bir fincan ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı ökse otu (yaprakları ve sapları) atın. Bu suyu bir gün boyunca oda sıcaklığında bekletin. Bir günün sonunda ökse otu yapraklarını süzün. Hazırladığınız suyu ısıtarak içebilirsiniz.
Ökse otu çiçeklerini, 1 yemek kaşığı tereyağıyla birlikte miksere alın. Krem kıvamına gelene kadar çektirin. Hazırladığınız kremi yara, böcek sokmaları ve uçuk olan bölgelere sürün. 10 dakika beklettikten sonra bol suyla yıkayın.
Not: Ağız ve göz çevresine, açık yaralara sürülmesi sakıncalıdır.
Ökse otu çayı, günde en fazla 1 fincan içilmelidir. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 1 aylık kullanımdan sonra mutlaka ara verilmesi gerekir.
Önemli Not: Hassas ve alerjik bünyeye sahip olanlar, daha önce hiç ökse otu kullanmamış olan kişiler ökse otunu kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir bitki kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;