Portakalın kabuklarını soyup küçük parçalar halinde yemek mi, bir bardak portakal suyu içmek mi daha iyi? Hohenheim Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, hangisinin daha sağlıklı olduğu üzerinde çalışmalar yapıldı. İşte, araştırmaya dair detaylar:
Araştırmacılar, portakaldaki iyi bileşenlerin, vücudumuza meyve suyu şeklinde daha kolay girdiğini buldu. 12 denekle yapılan bu çalışmada, araştırmacılar vücudumuzun portakal suyundaki antioksidanları portakal yediğimizdeki zamana göre daha iyi emebildiklerini buldular. Denekler, pastörize meyve suyu içerek ortalama 2 kat daha fazla karotenoid emebildiler.
Karotenoidler ve flavonoidler, kardiyovasküler hastalıkların ve tümör hücrelerinin gelişme olasılığını azaltır. Bu yüzden vücut için gerçekten faydalıdır.
Portakal suyunu sindirmek, vücudun meyvenin içindekileri zahmetsizce işlemesini sağlar. Emilimi zorlaştıran selüloz, pektin gibi diyet lifleri içermez. Dişler tarafından ezildiğinde karotenoidleri çevreleyen turuncu parçaların hücreleri daima kalır. Yani portakalı iyi çiğnemek bile işe yaramaz. Araştırmacılara göre, günde bir bardak portakal suyu içmek, diyetinize katkı sağlar ve C vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü karşılar.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, taze portakalın suyunu sıkarak içmektir. Hazır meyve suları, katkı maddeleriyle dolu olduğu için faydadan çok zarara yol açar. Bu yüzden mevsiminde alınmış portakalları tazeyken sıkıp suyunu içeren vücudunuzu zinde tutabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;