Mısır, dünyanın en popüler tahıllarından biridir. Orta Amerika'ya özgü, ancak dünya çapında sayısız çeşitte yetiştirilen çim ailesindeki bir bitkinin tohumudur. Patlamış mısır ve tatlı mısır popüler çeşitlerdir, ancak rafine mısır ürünleri de sıklıkla işlenmiş gıdaların bileşenleri olarak yaygın olarak tüketilir. Bunlara ekmeği, tortilla cipsi, polenta, mısır unu, mısır nişastası, mısır şurubu ve mısır yağı dahildir.
Tam tahıllı mısır, lif ve birçok vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olduğu için herhangi bir tahıl tanesi kadar sağlıklıdır. Mısır tipik olarak sarıdır, ancak kırmızı, turuncu, mor, mavi, beyaz ve siyah gibi çeşitli diğer renklerde gelir. Sizler için mısırın faydalarını anlattık. İşte, mısır hakkında bilmeniz gerekenler:
100 gram haşlanmış sarı mısır aşağıdaki besin değerlerini içerir:
-Kalori: 96
-Su: %73
-Protein: 3.4 gram
-Karbonhidrat: 21 gram
-Şeker: 4.5 gram
-Lif: 2.4 gram
-Yağ: 1.5 gram
Tüm tahıl taneleri gibi, mısır da temel olarak karbonhidratlardan oluşur. Nişasta, kuru ağırlığının %28-80'ini oluşturan ana karbonhidrattır. Mısır ayrıca az miktarda şeker (% 1-3) sağlar. Tatlı mısır veya şekerli mısır, kuru ağırlığın %18'inde daha yüksek şeker içeriğine sahip özel, düşük nişastalı bir çeşittir.
Mısır makul miktarda lif içerir. 110 gram patlamış mısırda yaklaşık 16 gram lif bulunur. Bu, erkekler ve kadınlar için Günlük Değerin sırasıyla %42 ve %64'üdür. Farklı mısır türlerinin lif içeriği değişiklik gösterse de, genellikle kuru ağırlığın yaklaşık %9-15'i kadardır. Mısırdaki baskın lifler, hemiselüloz, selüloz ve lignin gibi çözünmeyen liflerdir.
Mısır iyi bir protein kaynağıdır. Çeşitliliğe bağlı olarak, protein içeriği %10-15 arasında değişir. Mısırda en bol bulunan proteinler, toplam protein içeriğinin %44-79'unu oluşturan zeinler olarak bilinir. Genel olarak, bazı esansiyel amino asitlerden yoksun oldukları için zeinlerin protein kalitesi zayıftır. Zeinler, haplar, şekerlemeler ve kuruyemişler için yapıştırıcılar, mürekkepler ve kaplamaların üretiminde kullanıldığı için birçok endüstriyel uygulamaya sahiptir.
Düzenli tam tahıl alımının bir takım sağlık yararları olabilir.
Makula dejenerasyonu ve katarakt, dünyanın en yaygın görme bozuklukları ve körlüğün başlıca nedenleri arasındadır. Enfeksiyonlar ve yaşlılık bu hastalıkların ana nedenleri arasındadır, ancak beslenme de önemli bir rol oynayabilir. Antioksidanların, özellikle de zeaksantin ve lutein gibi karotenoidlerin diyetle alınması göz sağlığını iyileştirebilir.
Divertiküler hastalık (divertiküloz), kolonunuzun duvarlarındaki keselerle karakterize bir durumdur. Ana semptomlar kramplar, gaz, şişkinlik ve - daha az sıklıkla - kanama ve enfeksiyondur. Patlamış mısır ve diğer yüksek lifli gıdaların bir zamanlar bu durumu tetiklediğine inanılıyordu. Bununla birlikte, 47.228 erkekte yapılan 18 yıllık bir çalışma, patlamış mısırın aslında divertiküler hastalığa karşı koruyucu olabileceğini düşündürmektedir. En çok patlamış mısır yiyen erkeklerin divertiküler hastalığa yakalanma olasılığı, en az tüketenlere göre %28 daha azdı.
Mısır genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, bazı endişeler mevcuttur.
Tüm tahıl taneleri gibi, tam tahıllı mısır da fitik asit içerir. Fitik asit, aynı öğünden demir ve çinko gibi diyet minerallerinin emilimini bozar. Dengeli bir diyet uygulayan insanlar için genellikle bir sorun olmasa da, tahılların ve baklagillerin temel gıda olduğu gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir endişe kaynağı olabilir. Mısırı ıslatmak, filizlendirmek ve fermente etmek fitik asit seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir.
Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı, buğday, çavdar ve arpada glütene karşı oto-bağışıklık tepkisinin neden olduğu yaygın bir durumdur. Glüten intoleransının belirtileri arasında yorgunluk, şişkinlik, ishal ve kilo kaybı bulunur. Mısır, glüten ile ilgili zein olarak bilinen proteinleri içerir.
Şunlara da göz atın;