Mide yanması nedenleri nelerdir? Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması için doğal çözümler arıyorsanız yediklerinize dikkat etmelisiniz.
Mide yanmasına iyi gelen besinler tüketmek, bu sorundan ilaçsız kurtulmanızı sağlayabilir. Peki mide yanması nedenleri nelerdir? Mide yanması nedir?
MİDE YANMASININ NEDENLERİNDEN İLKİ STRES
Midenizdeki yangına son verin! Yoğun stres, en çok mideyi etkileyerek yanma hissine yol açıyor. İlaçlara başvurmadan önce bu yangına son verecek besinleri araştırın. Midenizi rahatlatacak yiyeceklerden oluşan diyet formülleriyle derdinize derman bulun.
MİDE YANMASI NEDİR?
Mide yanması hemen hepimizin başına bir çok kez gelmiştir. Midemizde sanki tonlarca yük taşıyormuş hissine kapılırız. Midemizden kalbe doğru yayılan alev alev bir yanma hissi duyarız. Tıpkı ateşle temas eden cilt gibi acı verir. Ağzımızda ekşi bir tat hissederiz. Ani bir öfke, ailevi sorunlar, işyerindeki tartışmalar veya aşırı yemek mideyi isyan ettirip yanma hissine yol açar...
MİDE YANMASI İHMAL EDİLİRSE GASTRİT, ÜLSER HATTA KANSERE DÖNÜŞEBİLİR
Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında hemen herkeste görülen çok yaygın bir rahatsızlık. İhmal edilirse gastrit ve ülsere yol açabiliyor. Daha ilerki vakalarda ise midede derin yaralara hatta kanser kabusuna bile dönüşebiliyor.
MİDE YANMASI BELİRTİLERİ
Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor. Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor.
MİDE YANMASI İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI
Ninelerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.
SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN
• Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.
• Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlayacaktır.
• Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle... Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.
• Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulacaktır. şunu aklınızdan çıkarmayın ki, akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalıdır. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
YATARKEN SAĞA DÖNEREK YATMAYIN
• Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.
• Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.
• Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
MİDE YANMASINI SİGARA İÇMEYEREK DURDURUN
• Sigaradan uzak durun.
• Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
MİDE YANMASINA ÇÖZÜM İÇİN UZAK DURULMASI GEREKENLER
• Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin.
• Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli. Bu nedenle çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
• Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yoruyor. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
• Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
• Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin.
• Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle alınmamalı.
• Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
• Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.
MİDE YANMASINA DOĞAL ÇÖZÜMLER
LAHANA
• Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
HAŞLANMIŞ KARNABAHAR
- Yarım bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Yemeklerden sonra için. Ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin. Hele ülserden şüpheleniyorsanız karbonattan uzak durun.
MİDE YANMASI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ
• Sigara
• Kahve
• Alkol
• Rh O kan grubu
• Yoğun iş yaşamı
• Stres
• Bazı ilaçlar
Uzun süren rahatsızlık durumunda:
* Midede yanma hissi bir haftadan fazla sürerse mutlaka doktora başvurun. Doktorun önerdiği laboratuvar tetkiklerini yaptırın.
* Karbonatlı su içmeyin.