Yemek yapımında sık sık kullanılan mantar, birçok farklı çeşide sahiptir. Protein ve selenyum bakımından çok zengin olan mantarlar, özellikle vejetaryen menülerinde sık sık tercih edilir. Vücuda enerji vermesiyle bilinen mantar, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Mantar, doğru şartlarda saklanmazsa kısa sürede bozulabilen bir besindir. Mantarın raf ömrünü uzatmak için, buzdolabında veya buzlukta saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Mantar Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Mantarı buzdolabında saklamak için, öncelikle fırça yardımıyla üst kısımlarını temizleyin.
- Ardından mantarı mutfak havlusuna sarın veya kese kağıdının içerisine yerleştirin.
- Mantarı hiçbir şekilde naylon poşet içerisine koymayın. Bu durum mantarın kısa sürede bozulmasına yol açar.
- Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker.
- Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Mantar Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?
- Mantarı derin dondurucuda çiğ bir şekilde saklayacaksanız, öncesinde mutlaka temizleyin ve kuru olmasına özen gösterin.
- Mantarı kesinlikle yıkamayın. Aksi takdirde mantar suyu içine çekecek ve çözüldüğünde tüm diriliği gidecektir.
- Temizlemek için, temiz bir fırça kullanabilirsiniz. Mantarları isterseniz bütün bir halde, isterseniz parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyun.
- Poşetin ağzını kapattıktan sonra üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın.
- Buzdolabı poşetini derin dondurucuya aktarın. Bu şekilde mantarları 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
- 1 aydan fazla bekletilen mantarın tüketilmesi, sağlık açısından güvenli değildir.
Pişmiş Mantar Buzlukta Nasıl Saklanır?
- Mantarı buzlukta saklamak için, uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise pişirmektir.
- Mantarları güzelce temizleyip dilimledikten sonra, az yağda soteleyin.
- Pişen mantarları oda sıcaklığına gelmesi için bekletin.
- Ardından pişmiş mantarları kapaklı kaplara boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın.
- Bu şekilde buzluğa atın. Pişmiş mantar, buzlukta 2 aya kadar tazeliğini koruyabilir.
Kurutulmuş Mantar Nasıl Saklanır?
- 2-5 mm kalınlığındaki kurutulmuş mantarlar, bir kabın içine yerleştirilir.
- Kabın ağız kısmı, sızdırmayan temiz bir örtü ile kapatılır.
- Bu şekilde serin bir ortamda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Şunlara da göz atın;
- Mantar nasıl temizlenir?
- Mantar neden kararır?
- Zehirli mantar nasıl anlaşılır?
- Bozuk mantar nasıl anlaşılır?
- Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir?