Pomatomidae familyasına ait bir balık olan lüfer, keskin dişlere sahiptir. Sırt yüzgeçleri iki adet olan bu balığın uzunluğu 110 cm'ye çıkabilir. Ağırlıkları ise 11 buçuk kiloya ulaşabilir. Dünyadaki tüm ılıman ve sıcak denizlerde yaşayabilen bir balık türüdür. Genellikle kıyıya yakın olan sularda ve körfezlerde yaşar. Kış aylarında Ege Denizi'nde, yaz aylarında ise Karadeniz'de yaşar. Kendinden yağlı ve lezzetli bir balıktır. Bu özelliği ile pişirme aşamasında fazla zahmet vermez.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan lüfer şişi hazırlayabilmek için, balıkları 4-5 parçaya bölün. Balıkları domates ve biberle şişe geçirdikten sonra kısa sürede pişirebilirsiniz.
Lüferi, mantar sosuyla birleştirerek nefis bir yemek yapımında kullanabilirsiniz. Hazırlanan kiremitte lüfer, sıcak bir şekilde servis edilir.
Porsiyonu yaklaşık 160 kalori olan kağıtta lüfer, en sevilen tariflerden biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi ise ortalama 35-40 dakika sürer.
Sarımsaklı sosla marine edilen lüfer, en lezzetli balık türlerinden biridir. Tarif yapımında beyaz şarap kullanılır ancak isteğe göre şarap sirkesini de tercih edebilirsiniz.
Ortalama 30 dakikada hazırlanan lüfer ızgara, roka, havuç ve turp dilimleri ile birlikte sunulur. Lezzetli bir yemek için, pişirme aşamasında sık sık çevirmemeye dikkat edilmelidir.
Pazı, kereviz sapı ve pırasa ile hazırlanan sebzeli lüfer, kış aylarında hem doyurucu, hem de lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir.
Hardal ve sirke ile hazırlanan bu sos, lüfere en çok yakışan soslardan biridir. Hazırlanan lüfer ızgara, lime dilimleri ile birlikte sunulur.
Yalnızca 3 malzemeden oluşan lüfer tava, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Fazla yağını süzdürmek için, mutlaka kağıt havluda bekletilmesi gerekir.
Şunlara da göz atın;