Limonun Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Limonun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Limon nasıl seçilir? Limon hangi alanlarda kullanılır? Limonla ne yapılır? İşte, limonun faydaları, besin değerleri, kullanımı ve limonla yapabileceğiniz tarifler:
Limonun Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
04 Ocak 2024, 14:02

Limonun faydaları nelerdir? Limon nerelerde kullanılabilir? Limonun besin değeri ve sağlık için faydaları hakkında tüm detayları anlatıyoruz.
Çocuklarda iştahsızlıktan yorgunluğa, dolaşım sorunlarından hazımsızlığa kadar pek çok konuda yararlı olan limonun kabuğundan suyuna nerelerde kullanılabileceği yazımızda...
Mutfakların marifetli meyvesi limon, hoş aroması ve keskin tadıyla pasta süslemenin yanı sıra, mutfak gereçlerinin temizliği ve sağlıkla ilgili birçok soruna çözüm getiriyor. Yemeğe verdiği lezzetiyle de minik devin hünerleri saymakla bitmiyor.

limon

Limonun Faydaları Nelerdir?

  1. Limon, dolaşım sorunlarına iyi gelir: Eğer dolaşım sorunlarından yakınıyorsanız limon günlük beslenmenizde yer almalı. Her gün yarım limon suyunu ılık suya ekleyip balla tatlandırın.
  2. Yorgunluğa karşı limonata: Spor yapanlar için bir bardak ılık suya ilave edilmiş birkaç damla limon suyu hem susuzluğu gideriyor hem de terleme ile kaybedilen mineralleri geri kazandırıyor. Özellikle bal ya da şeker eklenmiş limonata, ani enerji verici etkisiyle spor sonrası için ideal.
  3. Limon yaprağı strese karşı vücudu korur: Limonun rahatlatıcı etkisi var. Birkaç taze limon yaprağını 2 bardak suda haşlayıp süzün. Bal ilave edip ılık olarak günde birkaç çay bardağı için. Stresten uzak durmak için limon yaprağı çayı kürünü birkaç hafta devam ettirin. 
  4. Limon suyu çocuklardaki iştahsızlığı giderir: Çocuğunuz iştahsız ise yemeklerden önce birkaç damla limon suyu içirin. Bu mideyi etkileyip iştahını artıracaktır.
  5. Limon çayı hazımsızlığa iyi gelir: 1 limonu dilimleyin ve üzerini örtecek kadar su ekleyip kaynatın. Süzüp ılık olarak için. Ya da sıcak suya birkaç damla limon suyu damlatıp 1 çay kaşığı şeker ile tatlandırın ve 1 hafta boyunca her gün 1-2 bardak sıcak olarak için. 
  6. Limon dilimleri mide bulantısına karşı doğal bir ilaçtır: Mide bulantısından şikayetçiyseniz 3-4 limonu dilimleyip çaydanlığa alın. Üzerine 1 litre su ilave edip kaynatın. Süzüp sıcak olarak için.

limon

Limon Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Antiseptik özelliği vardır. Bu sayede soğuk algınlığı, bronşit ve nezle gibi hastalıklara karşı doğal bir savunucudur.
  2. Zayıflamaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır.
  3. Vücudu toksinlerden arındırır. Hastalıkların vücuda yayılmasını önler.
  4. Karaciğerin enzim üretmesini azaltır. Temizlenmesini sağlar.
  5. Zihinsel gelişimi destekler. Özellikle hamilelere önerilir.
  6. Ateş düşürücü özelliği vardır. Grip dönemlerinde koltuk altı, ayak altı ve alın bölgesine sürülebilir.
  7. Cilt ve saç sağlığını korur. Hücrelerin yenilenmesini destekler.

limon

Limonun Kullanım Alanları Nelerdir?

  1. Salatalarda tercih edilir;

Limon suyunu salatalarda sirke yerine kullanabilirsiniz. Salataların tadını artırmak için yarım ölçü limon suyu ile sirke ve 1 ölçü zeytinyağını karıştırıp sos hazırlayın.

  1. Marine için limon dilimleri;

Limon dilimlerini ve suyunu, et ve çeşitli balıkları marine etmek için kullanabilirsiniz. Defne yaprağı, sarımsak ve baharat gibi malzemeler ilave ederek marinatı zenginleştirin.

  1. Yemeklere lezzet katmak için;

Makarna, pilav ve zeytinyağlı yemeklerin lezzetini artırmak için limon kabuğunu rendeleyip kullanabilirsiniz. 

  1. Dondurma ve kokteyl karışımları;

Dondurma, kokteyl, tatlı ve sorbeleri hazırlamak için limon suyu ve kabuğundan yararlanabilirsiniz.

  1. Meyve ve sebzelerin kararmasını önlemek için;

Kereviz, yerelması, enginar, elma, mantar, armut, ayva ve muzu soyup kararmaması için limonlu suda bekletin.

Limon suyu ve kabuğunu çorba, et ve sebze yemekleri ile tatlılara kadar pek çok değişik yemeğin hazırlanmasında kullanabilirsiniz. 

  1. Koku ve parfüm sektörü;

Limonun kabuğunu rendeleyip aromatik kokusunun daha geniş bir alana dağılmasını sağlayabilirsiniz. Kabuğunu jülyen kesip yemekleri süsleyebilirsiniz. 

Zeytinyağlı yemeklere ve mezelere birkaç damla ilave ederek yemeklerin lezzetini artırabilirsiniz.

  1. Temizlik sektöründe;

Yağ çözücü olarak kullanabilirsiniz. Limon kabuğu ‘limonene’ denilen aromatik bir yağ özü içeriyor. Etkili bir dezenfektan ve temizleyici özellikler içeriyor. Yağlı tava ve tencereleri temizlemek için idealdir. Bu nedenle mutfak temizlik ürünlerinin bileşiğinde (bulaşık deterjanları ve bulaşık makinesi deterjanlarında) limon çok sık kullanılıyor.

limon ağacı

Limon Nasıl Saklanır?

  1. Taze limonu buzdolabında saklayın. 2 hafta boyunca taze kalacağından emin olabilirsiniz. Limon suyunu sıktıktan sonra kapalı bir kaba alıp buzdolabında 3-4 gün bekletebilirsiniz.
  2. Limonu kurutmak için: Ortadan ikiye kesip incecik dilimleyin. Güneşte bekletip kurutun.

limon

Limonun Tarihçesi

Anayurdu Kuzey Hindistan olan limon, ilk kez 8. yüzyılda keşfedildi.  Daha sonra Araplar aracılığıyla 12. yüzyılda Avrupa’ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerine dağıldı. Akdeniz iklimi ile özdeşleşen limon, salata ve yemeklerin yanı sıra tatlıların da baştacı. Akdeniz yemek kültüründe de özel bir yere sahip. 

Limonun Besin Değerleri?

C vitamini zengini limonun kabuğundaki yağ özleri sağlığımız için çok yararlı. Limon bakterilere karşı güçlü bir kalkan, kolay hazmediliyor, vücudu temizliyor ve susuzluğu gideriyor. fieker oranı düşük olduğu için diyet yemeklerinin de vazgeçilmezi.

100 gram limon şunları içerir;

  1. Kalori: 11 kcal
  2. Su: 89.5 gr
  3. Fosfor: 11 mg
  4. Potasyum: 140 mg
  5. Kalsiyum: 14 mg
  6. C vitamini: 50 mg

Limonla Neler Yapılır?

  1. Ev Yapımı Konsantre Limonata

limonata

Yaz aylarında serinletecek nefis mi nefis bir içecek tarifi..

  1. Limon Kabuğu Reçeli

limon kabuğu reçeli

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak bir tarif.

  1. Limonlu Panna Cotta

limonlu panna cotta

İtalyan esintili nefis bir tatlı..

  1. Limonlu Brownie

limonlu brownie

Ekşi ve tatlının mükemmel uyumunu keşfedin.

  1. Limonlu Pazılı Tavuk

limonlu pazılı tavuk

Ana yemeklerde sunabileceğiniz farklı bir tarif.

  1. Fırında Limonlu Köfte

fırında limonlu köfte

Farklı tatlar denemek isteyenler için..

Şunlara da göz atın;

  1. Limon nasıl saklanır?
  2. Limon sarımsak kürü nasıl yapılır?
  3. Evde limon nasıl yetiştirilir?
  4. Limon kabuğu nasıl kullanılır?
  5. Zeytinyağlı kudret narının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo