Limonun faydaları nelerdir? Limon nerelerde kullanılabilir? Limonun besin değeri ve sağlık için faydaları hakkında tüm detayları anlatıyoruz.
Çocuklarda iştahsızlıktan yorgunluğa, dolaşım sorunlarından hazımsızlığa kadar pek çok konuda yararlı olan limonun kabuğundan suyuna nerelerde kullanılabileceği yazımızda...
Mutfakların marifetli meyvesi limon, hoş aroması ve keskin tadıyla pasta süslemenin yanı sıra, mutfak gereçlerinin temizliği ve sağlıkla ilgili birçok soruna çözüm getiriyor. Yemeğe verdiği lezzetiyle de minik devin hünerleri saymakla bitmiyor.
Limon suyunu salatalarda sirke yerine kullanabilirsiniz. Salataların tadını artırmak için yarım ölçü limon suyu ile sirke ve 1 ölçü zeytinyağını karıştırıp sos hazırlayın.
Limon dilimlerini ve suyunu, et ve çeşitli balıkları marine etmek için kullanabilirsiniz. Defne yaprağı, sarımsak ve baharat gibi malzemeler ilave ederek marinatı zenginleştirin.
Makarna, pilav ve zeytinyağlı yemeklerin lezzetini artırmak için limon kabuğunu rendeleyip kullanabilirsiniz.
Dondurma, kokteyl, tatlı ve sorbeleri hazırlamak için limon suyu ve kabuğundan yararlanabilirsiniz.
Kereviz, yerelması, enginar, elma, mantar, armut, ayva ve muzu soyup kararmaması için limonlu suda bekletin.
Limon suyu ve kabuğunu çorba, et ve sebze yemekleri ile tatlılara kadar pek çok değişik yemeğin hazırlanmasında kullanabilirsiniz.
Limonun kabuğunu rendeleyip aromatik kokusunun daha geniş bir alana dağılmasını sağlayabilirsiniz. Kabuğunu jülyen kesip yemekleri süsleyebilirsiniz.
Zeytinyağlı yemeklere ve mezelere birkaç damla ilave ederek yemeklerin lezzetini artırabilirsiniz.
Yağ çözücü olarak kullanabilirsiniz. Limon kabuğu ‘limonene’ denilen aromatik bir yağ özü içeriyor. Etkili bir dezenfektan ve temizleyici özellikler içeriyor. Yağlı tava ve tencereleri temizlemek için idealdir. Bu nedenle mutfak temizlik ürünlerinin bileşiğinde (bulaşık deterjanları ve bulaşık makinesi deterjanlarında) limon çok sık kullanılıyor.
Anayurdu Kuzey Hindistan olan limon, ilk kez 8. yüzyılda keşfedildi. Daha sonra Araplar aracılığıyla 12. yüzyılda Avrupa’ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerine dağıldı. Akdeniz iklimi ile özdeşleşen limon, salata ve yemeklerin yanı sıra tatlıların da baştacı. Akdeniz yemek kültüründe de özel bir yere sahip.
C vitamini zengini limonun kabuğundaki yağ özleri sağlığımız için çok yararlı. Limon bakterilere karşı güçlü bir kalkan, kolay hazmediliyor, vücudu temizliyor ve susuzluğu gideriyor. fieker oranı düşük olduğu için diyet yemeklerinin de vazgeçilmezi.
100 gram limon şunları içerir;
Yaz aylarında serinletecek nefis mi nefis bir içecek tarifi..
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak bir tarif.
İtalyan esintili nefis bir tatlı..
Ekşi ve tatlının mükemmel uyumunu keşfedin.
Ana yemeklerde sunabileceğiniz farklı bir tarif.
Farklı tatlar denemek isteyenler için..
Şunlara da göz atın;