Hem taze hem de kuru erik lif ve antioksidanlar içerir. Kabızlığı azaltmaya ve genel sağlığınıza fayda sağlamaya yardımcı olabilirler. Erikler son derece besleyicidir ve çeşitli sağlık yararları sunar. Çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek lif ve antioksidanlara ek olarak birçok vitamin ve mineral içerirler. Erikleri taze ya da kuru olarak tüketebilirsiniz. Kuru erik veya erik, kabızlık ve osteoporoz dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarını iyileştirmesiyle bilinir. Sizler için kuru erik ve eriğin faydaları nedir anlattık, kuru erik ve eriğin faydaları nelerdir:
Erikler ve kuru erik, besin değerleri açısından etkileyici bir şekilde yüksektir. Lif ve antioksidanlara ek olarak 15'in üzerinde farklı vitamin ve mineral içerirler. İşte erik ve kuru eriklerin beslenme profillerine genel bir bakış;
Erik
Eriklerin kalorisi nispeten düşüktür, ancak önemli miktarda önemli vitamin ve mineral içerir. Bir erik aşağıdaki besinleri içerir :
Ek olarak, bir erik az miktarda B vitamini, fosfor ve magnezyum sağlar.
Kuru Erik
Ağırlık olarak, kuru eriklerin kalorileri eriklerden daha yüksektir. 1 ons (28 gram) kuru erik porsiyonu aşağıdakileri içerir:
Genel olarak, bir porsiyon erik ve kuru erik vitamin ve mineral içeriği biraz farklıdır. Kuru erik, erikten daha fazla K vitamini içerir ve B vitaminleri ve minerallerinde biraz daha yüksektir. Ayrıca kuru erik, taze erikten daha fazla kalori, lif ve karbonhidrat içerir.
Kuru erik ve kuru erik suyu, kabızlığı giderme yetenekleriyle iyi bilinir. Bu kısmen kuru eriklerdeki yüksek lif miktarından kaynaklanmaktadır. Bir kuru erik 1 gram lif sağlar. Eriklerdeki lif çoğunlukla çözünmez, yani suyla karışmaz. Dışkınıza hacim ekleyerek kabızlığı önlemede rol oynar ve atıkların sindirim sisteminizden geçiş hızını artırabilir.
Ek olarak, kuru erik ve kuru erik suyu, doğal müshil etkileri olan bir şeker alkolü olan sorbitol içerir. Kuru erik yemenin kabızlığı tedavi etmede, genellikle kabızlığı gidermek için kullanılan bir lif türü olan psyllium gibi diğer birçok müshil türünden daha etkili olduğu gösterilmiştir.
Erikler ve kuru erik, iltihaplanmayı azaltmaya ve hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan ve kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenol antioksidanları özellikle yüksektir. Aslında, bazı araştırmalar eriklerin nektarin ve şeftali gibi diğer popüler meyvelere göre iki kattan fazla polifenol antioksidan içerdiğini göstermiştir. Birçok laboratuvar ve hayvan çalışması, erik ve kuru erikteki polifenollerin güçlü anti-enflamatuar etkilere sahip olduğunu ve ayrıca genellikle hastalığa yol açan hücrelere zarar vermesini önleme becerisine sahip olduğunu bulmuştur.
Erikler, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Erik ve kuru erik, karbonhidrat bakımından oldukça yüksek olmasına rağmen, yendikten sonra kan şekeri seviyelerinde önemli bir artışa neden olmuyor gibi görünmektedir. Bu, kan şekeri regülasyonunda rol oynayan bir hormon olan adiponektin düzeylerini artırma potansiyellerine bağlanır.
Ek olarak, eriklerdeki lif, kan şekeri üzerindeki etkilerinden kısmen sorumlu olabilir. Lif, yemekten sonra vücudunuzun karbonhidratları emme hızını yavaşlatarak kan şekerinin ani yükselmesi yerine kademeli olarak yükselmesine neden olur. Dahası, erik ve kuru erik gibi meyveleri tüketmek, daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilidir. Bununla birlikte, kuru erik kalorisi yüksek olduğundan ve aşırı yenmesi kolay olduğundan, porsiyon boyutlarınızı kontrol altında tuttuğunuzdan emin olun.
Kuru erik, kemik sağlığını iyileştirmek için faydalı olabilir. Bazı araştırmalar, kuru erik tüketimini, düşük kemik yoğunluğu ile karakterize edilen osteoporoz ve osteopeni gibi zayıflatıcı kemik koşulları riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir. Eriklerin sadece kemik kaybını önlediği gösterilmekle kalmaz, aynı zamanda halihazırda meydana gelen kemik kaybını tersine çevirme potansiyeline de sahip olabilir. Kuru eriklerin kemik sağlığı üzerinde neden bu olumlu etkilere sahip olduğu hala net değil. Bununla birlikte, antioksidan içeriklerinin ve iltihaplanmayı azaltma yeteneklerinin rol oynadığı düşünülmektedir. Ek olarak araştırmalar, kuru erik tüketmenin kemik oluşumunda yer alan belirli hormon düzeylerini artırabileceğini düşündürmektedir. Kuru erik ayrıca K vitamini, fosfor, magnezyum ve potasyum dahil olmak üzere kemik koruyucu etkileri olan çeşitli vitamin ve mineraller içerir.
Düzenli olarak erik ve kuru erik tüketmek kalp sağlığını koruyucu etki gösterebilir. Kalp hastalığı için önemli risk faktörleri olan yüksek kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürme potansiyelleri açısından incelenmiştir. Bir çalışmada, kuru erik suyu içen ve sekiz hafta boyunca her sabah üç veya altı kuru erik yiyen denekler, aç karnına sadece bir bardak su içen bir grupla karşılaştırıldı. Kuru erik ve kuru erik suyunu tüketenler, su içen gruptan önemli ölçüde daha düşük kan basıncı seviyelerine, toplam kolesterole ve "kötü" LDL kolesterole sahipti. Başka bir çalışma, yüksek kolesterol teşhisi konan erkeklerin sekiz hafta boyunca günde 12 kuru erik tükettikten sonra LDL kolesterol düzeylerinin düştüğünü buldu.
Erik ve kuru erik, diyetinize dahil edilmesi kolaydır. Onları tek başına yiyebilir veya aşağıdaki tariflerde olduğu gibi smoothies ve salatalarda tadını çıkarabilirsiniz:
Kuru erik aynı zamanda meyve suyu olarak da tüketilebilir ve genellikle bu tarifte olduğu gibi su ile birleştirme ve ardından kaynatma işlemi olan haşlanır.
Şunlara da göz atın;