Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde küpe çiçeği nasıl yetiştirilir? Küpe çiçeği bakımı nasıl yapılır? Küpe çiçeği ne sıklıkla sulanır ve nasıl çoğaltılır? İşte, küpe çiçeği bakımı hakkında her şey:
Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
06 Aralık 2022, 13:49

Küpe çiçeği, Onagraceae ailesine ait bir çiçek türüdür. Bilimsel adı 'Fuchsia' olan bu çiçek, adından anlaşılacağı gibi küpe gibi aşağı doğru sarktığı için bu ismi almıştır. Yaklaşık yüz farklı türü bulunan küpe çiçeği, kırmızı, beyaz, pembe ve mor renkli olabilir. Yunan mitolojisindeki Zeus, kızının küpesini çiçeğe dönüştürmüştür. Bu yüzden küpe çiçeği, aşkı sembolize eder. 

Küpe Çiçeği Nasıl Ekilir?

Küpe çiçeği, ilkbahar aylarının başında don olayı geçtikten sonra ekilmelidir. Doğru bakıldığı takdirde, ilkbahardan sonbahar aylarına kadar çiçek vermeye devam eder. 

  1. Küpe çiçeğini tohumdan yetiştirmek zor olduğu için, hazır olarak almanız daha iyi olacaktır. 
  2. Küpe çiçeğini tohumdan yetiştirmek için, küçük kapları kompost ile doldurun ve tohumları yerleştirin. Üzerini hafif toprak ile örtün. 
  3. Kabın üst kısmını streç film ile örtün. Bu sayede 4-14 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır.
  4. Bu süreç içerisinde püskürtücü yardımıyla sulamanız gerekir. 
  5. Bitkinin gövdesi güçlenmeye başladığında saksıya taşımanız yeterlidir. 

küpe çiçeği

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Saksı seçimi: Çiçek, saksının yanlarından aşağı doğru sarkacağı için, kullanılacak saksılar yuvarlar olmalıdır. 20-30 cm derinliğindeki ve drenaj deliği olan yuvarlak saksıları tercih edebilirsiniz. Eğer asabileceğiniz bir yer varsa, asılı saksılar daha şık bir görünüm sunar. Yerde yetiştirecekseniz, çiçeklerin aşağı sarkabilmesi için yüksek bir sehpanın üzerine yerleştirmeniz daha iyi olur.
  2. Toprak seçimi: Küpe çiçeği gevşek ve geçirgen toprakları sever. Kompost ve saksı toprağını karıştırmanız, daha iyi gelişmesini sağlar. Çiçek filizleri, don tehlikesinin olmadığı aylarda yerleştirilmelidir. 
  3. Işık: Küpe çiçeğinin toprağı çok fazla ısınmamalıdır. Bu yüzden yarı gölge veya gölge ortamlara yerleştirilmesi gerekir. Hava sıcaklığının 15-25 derece olması gerekir. Küpe çiçeği kış aylarında evin içerisine alınabilir.
  4. Sulama: Küpe çiçeğinin haftada 2 kez çok az sulanması gerekir. Toprağın nemlenmesi yeterli olacaktır. Sulama işlemini, toprağın nemini kontrol ederek yapabilirsiniz. Çok sulama yapmak, bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Kış aylarında çiçeklerini dökeceği için, ayda bir kez sulamanız yeterlidir. Yaz aylarında ise haftada 2 kez sulayabilirsiniz. Ayrıca sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmeniz de hoşuna gidecektir.
  5. Küpe çiçeği, doğru yöntemlerle bakıldığında, Nisan ayından Eylül ayına kadar çiçek açar. Sonbahardan sonra yaprakları ve çiçekleri dökülmeye başlar. Bu durum gayet normaldir.

küpe çiçeği

Küpe Çiçeği Nasıl Budanır?

Dalların ucundaki çiçekler sağlıksız görünmeye başladığında, dalın ucundan 4 cm kadar kesilmesi gerekir. Bu sayede yeni çiçekler açar. Kış aylarında toprak yüzeyinden yukarı doğru 15 cm bırakılması gerekir. Dalların geri kalan kısımları kesilmelidir.

Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpe çiçeğini tohum veya çelikle üretebilirsiniz. Ayrıca hazır fide de satın alabilirsiniz. Eğer fide alacaksanız, yaprakların üzerine leke ve delik olup olmadığını kontrol edin.  Çelikle çoğaltmak için, bitkinin dallarından birini kopartın. Dalın üzerinde 2-3 adet yaprak olmasına özen gösterin. Bu dalı yeni bir kapta toprak içerisine alarak köklenmesini sağlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ayva nasıl yetiştirilir?
  2. Kaktüs nasıl yetiştirilir?
  3. Hezaren çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Para ağacı bakımı nasıl yapılır?
  5. Doğduğunuz aya göre favori çiçeğiniz
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo