Anavatanının Amerika olduğu düşünülen biber, kısa süre içinde Çin ve Hindistan'a yayılmıştır. Günümüzde, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan kırmızı biber, acı severlerin de favorisidir. Kırmızı biber, hızlı bir metabolizma ile kilo verme sürecini kolaylaştırmaktadır. Fiziksel aktivite, bol su ve bazı metabolizma hızlandırıcı besinler bu noktada en önemli yardımcılardır. Metabolizma hızlandırmada kırmızı biberin etkisi oldukça büyüktür.
Kırmızı biber; içerisindeki acı lezzetini veren kapsaisin sayesinde metabolizmayı hızlandıran besinler arasındadır. Kapsaisin; sempatik sinir sistemi uyararak adrenal medulladan kateşolaminlerin salgılanmasını sağlar ve bu sayede enerji ve yağ metabolizmasını hızlandırır.
Kırmızı biber, yemek sonrası vücuttaki metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasını uyarır, iştahı baskılayarak alınan enerji miktarını azaltır ve bu sayede vücuttaki yağ kitlesinin azalmasını sağlar. Böylece obezite oluşumu engellenebilir.
Japon araştırıcılar tarafından yürütülen klinik çalışmalarda kırmızı biberin iştahı baskıladığı, toplam alınan besin miktarında azalmayı sağladığı ve metabolizmayı hızlandırdığı gözlemlenmiştir.
Başka bir çalışmada ise gönüllülerin bir kısmına kırmızı biberin etkili maddesi kapsaisin kapsül halinde yutturularak, diğer bir kısmına ise kapsaisin domates suyu içerisine ilave edilerek verilmiş. Sonuçta, gün içerisinde alınan enerji miktarının kapsaisinin domates suyu içerisinde verilmesi ile daha belirgin bir şekilde azaldığı gözlenmiş. Yani kapsaisin ağızdan temas ile verildiğinde iştahı daha yüksek oranda baskılamış. Ağız yoluyla besin içerisinde alınan kırmızı biber sempatik sinir sistemini uyararak iştahı baskılamayı sağlamıştır.
Unutulmamalıdır ki tek bir besinden mucize beklemek oldukça yanlıştır. Ilımlı düzeyde kırmızı biber tüketimi yapılmalıdır. Fazla miktarda tüketmek mide-bağırsak sisteminde tahrişe sebep olabilir. Ayrıca mide-bağırsak problemi yaşayan bireyler de kırmızı biber tüketimini minimal düzeylere indirgemelidir. Özellikle ülser, reflü gibi mide hastalığı olan kişiler, doktoru onayı almadan acılı besinleri beslenmelerine eklememelidir.
Yazar:
Dyt. Hülya Çağatay
instagram.com/diyetisyenhulyacagatay
Şunlara da göz atın;