Keten tohumu, birçok sağlık faydası ile son zamanlarda çoğumuzun mutfağına giriş yapmıştır. Yağlı tohumlar lif, antioksidanlar ve iyi yağlarla doludur ve onları birçok farklı tarifte kullanabilirsiniz. Bu sebeple keten tohumlarını doğru yöntemde muhafaza etmeniz gerekir. Keten tohumu saklamanın en iyi yöntemlerini sizlere anlattık. İşte, keten tohumu saklama yöntemleri:
1. Keten Tohumu Saklamaya Uygun Kap Seçin
- Keten tohumunu orijinal ambalajında 6-12 aya kadar saklayabilirsiniz. Ancak kullanmak için açıldıktan sonra porsiyonlara bölerek vakumlu poşetlere ya da ağzı kapatılabilen poşetlere yerleştirebilirsiniz.
- Kabını açtığınız keten tohumunu cam kavanoz içerisinde saklayabilirsiniz. Cam kavanozların dışarısına tarih atabilirsiniz.
- Keten tohumlarını hava almayan kapaklı bir kapta 4-6 aya kadar saklayabilirsiniz. Standart plastik saklama kapları, birkaç ay içinde kullanmayı planladığınız keten tohumu için iyi bir seçimdir.
- Tüketeceğiniz şekilde porsiyonladığınız keten tohumlarını plastik fermuarlı bir torbada 1-2 hafta bekletebilirsiniz.
- Şeffaf kaplar yerine koyu kapları tercih edin. Yeşil cam ve renkli veya opak renkli kaplar ışığı daha az geçirir. Bu nedenle şeffaf kaplara kıyasla daha uzun ömürlü saklanabilirler.
- Keten tohumunu öğüterek saklayabilirsiniz. Taze öğütülmüş keten tohumunu 3-4 gün hava geçirmez bir kaba alın. Buzdolabında 2-3 aya kadar saklayabilirsiniz.
2. Keten Tohumunu Uzun Süre Muhafaza Edin
- Keten tohumunu bir yıla kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının karanlık, sıcaklık ayarlı koşulları, onu taze açılmış keten tohumunu korumanın mükemmel yolu haline getirir.
- Keten tohumunu daha uzun süre kullanmak istiyorsanız dondurucu da saklayabilirsiniz. Porsiyonlar halinde böldüğünüz keten tohumunu derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
- Öğütülmüş keten tohumu daha hızlı bozulur. Bu sebeple sadece kullanmak istediğiniz kadarını öğütün. Kalanını dondurucuda ya da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Keten tohumlarını direk güneş ışığından ve nemden uzak tutun. Bu etkenler bozulmalarını hızlandıracaktır.
Şunlara da göz atın;
- Keten tohumu yağı faydaları
- Rezene tohumunun faydaları
- Bamya tohumu nasıl kullanılır?
- Chia tohumunun faydaları