Karanfil, aromatik tadı ve keskin kokusuyla yemeklerin içerisinde kullanılan ve mutfaklarda sık sık kendine yer bulan bir baharat çeşididir. Özellikle diş ağrılarının tedavisinde kullanılan karanfil, birçok bitki çayının içerisinde de kullanılır. Sağlık için birçok faydası bulunan bu baharat, hem bütün bir halde, hem de öğütülerek tüketilebilir. Karanfilin en yaygın kullanımı ise çay olarak tüketilmesidir. Peki, karanfil çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir? İşte, ev yapımı karanfil çayı tarifi:
Karanfil çayı için, karanfilleri öğütün ancak toz haline getirmeyin. 1 buçuk su bardağı suyu kaynatın. Su kaynamaya başladığında 5-6 adet öğütülmüş karanfil, tarçın çubuğu ve elma kabuklarını içerisine atın. 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından suyunu süzün ve fincana doldurun. Tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
Karanfil çayının sabah kahvaltıdan önce içilmesi önerilir. Günde 2 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
Her bitki çayında olduğu gibi, karanfil çayı da aşırı tüketilmesi halinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Karanfil çayını fazla tüketmek, kas ağrılarına, sindirim sorunlarına, aşırı kilo vermeye, titreme ve zor nefes alma gibi yan etkilere neden olabilir.
Bunun dışında karanfile alerjisi olan kişi sayısı da oldukça fazladır. Karanfil alerjisi olan kişiler bu çayı kesinlikle tüketmemelidir. Eğer karanfile alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, hassas bünyeye sahip olan kişiler ve düzenli ilaç kullananlar, karanfil çayını (ve herhangi bir bitkisel çayı) içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir çay vb. içilmemelidir.
Şunlara da göz atın;