Ramazan ayı geldi... Bu yıl ramazan 29 gün sürecek. Ramazan ayıyla beraber orucu bozan ve bozmayan durumlar da internette çok arananlar arasında. Bu konuda internette her dönem aranan bir sorunun yanıtına bakalım: Kan vermek orucu bozar mı?
TDV ansiklopedisine göre oruç kelimesi, “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre de Farsça rūze kelimesinden gelen oruç dini anlamıyla "İbadet amacıyla yeme, içme vb. şeylerden belli bir süre kendini alıkoyma" demektir.
Diyanet, orucun temel unsurunun yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğunu söylüyor. Bunun aksi davranışlar orucu bozar. Diyanet orucu bozan durumları şöyle açıklıyor: "Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer"
Kızılayın bir açıklamasına göre sert kış koşulları, çok sıcak yaz mevsimi ve ramazan gibi dönemlerde kan bağışında doğal düşmeler oluyor. Peki, kan vermek orucu bozar mı? Bu soru internette her dönem çok arananlar arasında. Diyanet'in yanıtına göre kan vermek orucu bozmaz.
Diyanet, "Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz" diyor.
2019 yılında AA'da yer alan bir haberde Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Pervin Topçuoğlu Ramazan’da uzun süren açlık ve susuzluk nedeniyle bağış sayısının azaldığını belirterek şu açıklamayı yapmış: "Kan bağışı yapmak orucu bozmaz. Kan bağışında bağışçının sağlığını korumak bağış merkezlerinin esas görevidir. İftar sonrası bağışçılar rahatlıkla kan bağışlayabilir. Sahur sonrası da eğer bağış yapacak kişi yorucu bir iş yapmayacaksa öğlene kadar bağış yapabilir."
Şunlara da göz atın;