Sofraların vazgeçilmez lezzeti haline gelen çorbalara, iftar menülerinde de yer veriyoruz. Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra hafif bir yemek ile başlangıç yapmak sağlık açısından oldukça önemli. Düşük kalorisi, zengin besin değerleri ve lezzetiyle her zevke hitap eden birbirinden lezzetli çorba tariflerini yazımızda derledik. Vücudun hastalık direncini arttıran ve diyet menülerinde sık sık yer verilen çorbaları, kolayca hazırlayabilirsiniz. Listemizde yer verilen çorbalara ilham almak için göz atabilir, daha fazlası için çorba tarifleri sayfamızdan yararlanabilirsiniz. İşte, iftar sofralarına özel 42 nefis çorba tarifi:
Hem lezzetli, hem de sağlıklı olan kabak çorbası, diyet listelerinin olmazsa olmazıdır. 35-40 dakika da hazırlanan kabak çorbasının bir kasesi yaklaşık 30 kaloridir. Başlangıç menülerine gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.
Grip, nezle gibi hastalıklara yakalandığımızda ilk akla gelen tariflerden biriyle karşınızdayız. 'Hasta çorbası' olarak da bilinen tavuk suyu çorbasını hazırlamak 15, pişirmek ise 25 dakikadır.
Mısır, tereyağı ve un ile hazırlanan nefis bir çorbaya kim hayır diyebilir ki? Özellikle Karadeniz yöresinde sık sık tüketilen mısır çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için iftar sofralarında da kendine yer bulur.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan soğan çorbası, en popüler başlangıçlardan biridir. Yoğun aroması ve lezzetiyle damak zevkinize hitap edecek soğan çorbasının bir kasesi ortalama 55 kaloridir.
Lif ve potasyum bakımından zengin olan terbiyeli şehriye çorbası, yaklaşık 30 dakika içerisinde sofraların baş köşesinde yerini alır. Domates ve arpa şehriye ile hazırlanan terbiyeli şehriye çorbasını, et ve sebze yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
Domates, su ve kaşar peyniri ile hazırlanan enfes bir çorba tarifi ile listemize devam ediyoruz. Kızarmış ekmek dilimleri ve rendelenmiş peynir ile hazırlanan domates çorbası iftar ve sahur menülerinin yıldızı olacak. Tarif detaylarından domates çorbasının videolu anlatımına ulaşabilirsiniz.
Konya'nın meşhur lezzeti olan etli topalak çorbası; bulgur, kıyma ve nohut ile hazırlanır. Özellikle İç Anadolu ve çevresinde sık sık tüketilen bu besin, bazı yörelerde 'yuvarlama çorbası' ismiyle de bilinir.
Diyet listelerinde yer verilen kremalı sebze çorbası, iftar menülerinin de vazgeçilmezidir. Bir kasesi yaklaşık 45 kalori olan kremalı sebze çorbasında havuç, biber, brokoli ve kabak kullanılır.
Pirinç, et suyu ve tereyağı ile hazırlanan pirinç çorbası, iftar menülerinde yer verilen tariflerden biridir. Özellikle zeytinyağlılar ve et yemeklerinin yanına çok yakışan pirinç çorbasının hazırlama süresi, toplam 50 dakikadır.
Lif bakımından zengin olan bulgur çorbası, diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır. İftar sofralarında yer verilen bulgur çorbasını, yaklaşık 30 dakika da hazırlayabilirsiniz.
Türk mutfağında önemli bir yer edinmiş işkembe çorbası ile listemize son veriyoruz. Ülkemizin yanı sıra Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya gibi Balkan ülkelerinde de tüketilen işkembe çorbası, biraz zahmetli olsa da verilen tüm emeğe değiyor.
Listemize dillere destan olan bir çorba tarifi ile başlıyoruz. Krema ve mantarın en lezzetli hali olan kremalı mantar çorbasını, özellikle balık ve et yemekleri ile birlikte servis edebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen çeşm-i nigar çorbası, mercimek, un ve soğan ile hazırlanan bir çorba çeşididir. Üzerine terbiye eklenen bu çorba, biberli sos eşliğinde sunulur.
Çankırı ve çevresinde sık sık tüketilen bu çorba, un, yoğurt ve göce ile hazırlanır. İsteğe göre nane ile tatlandırılan göce çorbası, ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır.
İftara özel nefis bir çorba arıyorsanız, çeneçarpan çorbası tam size göre. Ana malzemeleri yeşil mercimek ve erişte olan bu çorba, Tekirdağ mutfağıyla özdeşleşmiştir.
Yoğurt ve bulgur ile hazırlanan meyir çorbası, Adıyaman ile özdeşleşse de, Siirt ve Diyarbakır mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Üzeri pul biberli sosla zenginleştirilir.
Bolu'nun sevilen lezzetlerinden biri olan ovmaç çorbası, hamur, soğan ve domates ile hazırlanır. İftar sofralarında içinizi ısıtacak ovmaç çorbası, kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte servis edilir.
Ramazan ayında kilo vermek veya kilosuna dikkat etmek isteyenler için, közlenmiş sebzelerle hazırlanan diyet çorba tarifini öneriyoruz. Porsiyonu yaklaşık 60 kalori olan bu çorbayı, diyet listelerine eklemeyi unutmayın.
Genellikle Ramazan sofralarında ve bayramın ilk günü içilen bu çorba, yalnızca 4 malzemeden oluşur. Ana yemeğe geçmeden önce mideyi yumuşatır ve rahatlatır.
Telbine çorbası, Müslümanlar için anlam ifade eden bir çorbadır. Özellikle Ramazan ayında sık sık tüketilir. Süt, arpa unu ve bal ile hazırlanır. Ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Berrak sıvı anlamına gelen bu çorba, kıyma, kereviz sapı gibi farklı malzemelerle hazırlanır. İsteğe göre tavuk veya et ile zenginleştirilebilir.
Sakarya mutfağıyla özdeşleşen dımbıl çorbası, haşlanmış hamur ve fasulye ile hazırlanır. Üzeri baharatlarla zenginleştirilir. Hem lezzetli, hem de besleyicidir.
Et, nohut, mercimek, kereviz, domates gibi farklı malzemelerle hazırlanan harira çorbası, Fas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Yapılışı uzun sürse de, yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Araka, bezelyenin bir çeşididir. Yalnızca 7 malzemeden oluşan bu çorba, hafifliği ile her zevke hitap eder. 100 gramlık porsiyonu, ortalama 60 kalori değerindedir.
Adana mutfağında hayır çorbası olarak da bilinen kamhi, hayırseverlerin büyük kazanlarla yaptığı ve ihtiyaç sahiplerine dağıttığı çorba çeşitlerinden biridir.
Şef Muharrem Bilginsoy'dan iftar sofralarında nefis bir başlangıç yapmanızı sağlayacak pöç çorbası, dana kuyruğu ve kereviz sapı ile hazırlanır. Sarımsak sosu eşliğinde servis edilir.
Enginar, patates ve terbiye ile hazırlanan enginar çorbası, düşük kalorisi ve hafifliği ile sindirimi kolaylaştırır. Videolu ve resimli anlatımıyla enginar çorbasını kolayca hazırlayabilirsiniz.
Buğday, mısır ve tavuk göğsü ile hazırlanan Çerkez çorbası, bol malzemesi ile iftar sofralarına bereket getirecek çorbalardan biridir.
Eskişehir mutfağıyla özdeşleşen sorpa çorbası, kuzu eti ve yoğurt bazlı bir çorbadır. Bir kasesi, yaklaşık 160 kalori değerindedir.
Şef Deniz Orhun'dan Ramazan sofraları için muhteşem bir önerimiz var. Hurma, süt ve yulaf ezmesi ile hazırlanan ferika çorbasını afiyetle yiyebilirsiniz.
Et, nohut ve mantı ile hazırlanan kulak çorbası, Manisa mutfağıyla özdeşleşmiştir. Doyurucu ve lezzetli bir tarif arayanlar için idealdir.
Nohut, tavuk ve hamur ile hazırlanan haluçka çorbası, Samsun başta olmak üzere Karadeniz mutfağında oldukça popülerdir.
Havuç, bal kabağı ve mantar ile lezzetlendirilen bu çorba, kıvamı ve şık sunumu ile herkesi kendine hayran bırakır. Mutlaka denenmesi gereken tariflerden biridir.
Sevgili Zeynep Dinç'ten nefis bir çorba tarifimiz var. Pirinç, zerdeçal ve yoğurtla hazırlanan bu çorba, farklı tatlar denemek isteyenlerin favorisi olacak niteliktedir.
Kuru fasulye, pastırma ve tavuk ile hazırlanan vezir çorbası, küçük kavanoz veya kaselerde sunulur. Kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte servis edilebilir.
İftar sofraları için hafif bir çorba hazırlamak istiyorsanız, sütlü havuç çorbası tam size göre. Kırmızı mercimek, havuç, zeytinyağı, zerdeçal, kimyon ve süt ile hazırlanan bu çorbayı, maydanoz serpiştirerek servis edebilirsiniz.
Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç ve bulgur ile hazırlanan 4 kaşık çorbası, terbiye ile lezzetlendirilir. Şef Başak Öngel Demirkale'nin videolu anlatımıyla 4 kaşık çorbasını kolayca hazırlayabilirsiniz.
İnce bulgur, tarhana ve salçalı su ile hazırlanan sıkıcık çorbası, özellikle Ege mutfağında çok sevilir. Analı kızlı ile benzer görünüme sahip olan bu çorbayı, 1 saat içinde hazırlayabilirsiniz.
Nohut, et suyu ve sarımsak ile hazırlanan bu çorba, biberiye, kekik ve karabiber ile lezzetlendirilir. Üzerini pul biberli sos ile süsleyebilirsiniz.
Arpa kırması, süt, su ve sarımsak ile hazırlanan bu çorba, Deniz Orhun'un yorumuyla iftar sofralarınıza çok yakışacak tariflerden biridir. Ortalama 1 saat pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Patates, tere, beyaz biber ve tavuk suyu ile hazırlanan bu çorba, iftarda sağlıklı beslenmek isteyenler için idealdir. Üzerini naneli sos ve kabar çekirdeği ile süsleyebilirsiniz.
İftar sofralarına daha doyurucu bir başlangıç yapmak isteyenler için önerimiz, terbiyeli kuzu eti çorbası. Kuzu gerdanı, et suyu, buğday, nohut ve terbiye ile hazırlanan bu çorbayı, özellikle kalabalık günlerde tercih edebilirsiniz.
Yeşil mercimek ve erişte ile birlikte hazırlanan çorba oldukça doyurucu ve lezzetlidir. Yoğurlu yapabileceğiniz gibi salçalı da hazırlayabilirsiniz.
Sakatat tüketmeyi tercih etmiyor ya da sakatat ile uğraşmadan lezzetli bir çorba yapmak istiyorsanız yalancı işkembe çorbası tam size göre! Tavuk ile hazırlayacağınız bu çorbayı misafirlerinize de servis edebilirsiniz.
Pastırmanın kokusu ve lezzetiyle lezzetini ikiye katlayan nefis bir çorba hazırlamaya ne dersiniz? Pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan bu çorbayı, yemek menülerinize ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;