Hurma, palmiyegiller familyasından bir türdür. Tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Hurma, sıcağı ve güneşi seven bir bitkidir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetiştirilebilir. Özellikle Ramazan ayında tüketilen hurma, kemik sağlığını destekler. Doğal bir tatlandırıcı olarak tüketilebilir. Kilo kaybına yardımcı olan bu besin, aynı zamanda sindirim sistemini de düzenler.
100 gram hurma şunları içerir;
Öncelikle hurmaları güzelce yıkayın ve temizleyin. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Bol güneş gören bir alana, temiz bir örtü serin. Hurmaları birbirine değmeyecek şekilde örtünün üzerine yerleştirin. Her gün ters yüz edip kurumaya bırakın. Böceklerden korumak için üzerine ince bir tül örtebilirsiniz. Hurmalar, güneşte hava sıcaklığına bağlı olarak 7-10 gün içinde kurur.
Hurmaları yıkayıp kuruladıktan sonra kenara alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hurmaları birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Hurmaları, 60 dereceli fırında yaklaşık 4 saat pişirerek kurutabilirsiniz. Yarım saatte bir tepsiyi çıkarıp hurmaları ters yüz edin. Bu sayede eşit şekilde kuruyacaktır. Pişirme işlemini kontrollü yapın.
Hurmayı kurutmak için uygulanan en kolay yöntem, meyve kurutucudur. Hurmaları kurutucuya yerleştirdikten sonra uygun ayarda çalıştırın. Hurmalar tamamen kuruyunca ve istediğiniz kıvamı alınca, boş bir kavanoza aktarabilirsiniz.
Hurmaları ağzı kapalı olacak şekilde bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;