Hindistancevizi sınıflandırmak için herkesin bildiği gibi zor. Çok tatlıdırlar ve meyve gibi yenmeye eğilimlidirler, ancak fındık gibi sert bir dış kabuğa sahiptirler ve kırılmaları gerekir. Bu nedenle, onları hem biyolojik hem de mutfak açısından nasıl kategorize edeceğinizi merak edebilirsiniz. Bu makale, bir hindistancevizinin bir meyve olup olmadığını ve bir ağaç yemiş alerjeni olarak kabul edilip edilmediğini açıklamaktadır.
Hindistan cevizinin meyve mi fındık mı olduğunu anlamak için bu iki kategori arasındaki farkları anlamak önemlidir. Botanik olarak meyveler, bir bitkinin çiçeklerinin üreme parçalarıdır. Bu, olgunlaşmış yumurtalıklarını, tohumlarını ve yakındaki dokuları içerir. Bu tanım, bir tür kapalı tohum olan kuruyemişleri içerir. Bununla birlikte, bitkiler mutfak kullanımlarına göre de sınıflandırılabilir. Örneğin, ravent teknik olarak bir sebzedir ancak meyveninkine benzer bir tatlılığa sahiptir. Buna karşılık, domates botanik olarak bir meyvedir ancak bir sebzenin hafif, şekersiz tadına sahiptir.
Adında "ceviz" kelimesi olmasına rağmen, hindistancevizi bir meyvedir – kuruyemiş değil.
Aslında, bir hindistancevizi, iç eti ve sert bir kabukla çevrili çekirdeği olan meyveler olarak tanımlanan sert çekirdekli meyveler olarak bilinen bir alt kategoriye girer. Buna şeftali, armut, ceviz ve badem gibi çeşitli meyveler dahildir. Sert çekirdekli meyvelerdeki tohumlar, endokarp, mezokarp ve ekzokarp olarak bilinen dış tabakalar tarafından korunur. Bu arada kuruyemişler bu koruyucu tabakaları içermez. Ceviz, tohum salmak için açılmayan sert kabuklu bir meyvedir.
Kafa karıştırıcı bir şekilde, bazı sert çekirdekli meyve ve yemiş türleri ağaç yemişleri olarak sınıflandırılabilir. Teknik olarak, bir ağaç yemişi, bir ağaçtan yetişen herhangi bir meyve veya yemiştir. Bu nedenle hindistancevizi, sert çekirdekli meyve sınıflandırmasına giren bir tür ağaç yemişidir.
En yaygın ağaç fıstığı alerjileri arasında badem, Brezilya fıstığı, kaju fıstığı, fındık, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı ve ceviz alerjileri bulunurken hindistan cevizine karşı alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir.
Hindistancevizi teknik olarak ağaç fıstığı olmasına rağmen, bir meyve olarak sınıflandırılırlar. Sonuç olarak, ağaç fıstığı alerjisi olan kişilerin hassas olduğu birçok proteinden yoksundurlar. Böylece, ağaç fıstığı alerjisi olan birçok kişi, alerjik reaksiyon göstermeden güvenle hindistancevizi yiyebilir. Buna rağmen, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) hindistan cevizini önemli bir ağaç yemiş alerjeni olarak sınıflandırır. Gerçekten de, bazı kişilerin hindistancevizi alerjisi olabilir ve onu tüketmekten kaçınmalıdır. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında kurdeşen, kaşıntı, mide ağrısı, nefes darlığı ve hatta anafilaksi sayılabilir.
Nadir de olsa, macadamia fıstığı alerjisi olan bazı kişiler de hindistan cevizine tepki gösterebilir. Güvende olmak için, ağaç fıstığı veya fındık alerjisi geçmişiniz varsa hindistancevizi denemeden önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.
Şunlara da göz atın;