Hamsi Tava Yapmanın 8 Püf Noktası

Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden hamsi tava, çıtır çıtır olması sebebi ile sevilen balıklardan biridir. Peki hamsi tava yaparken nelere dikkat etmelisiniz. İşte, hamsi tava yapmanın 8 püf noktası:
Hamsi Tava Yapmanın 8 Püf Noktası
19 Şubat 2024, 16:35

Karadeniz mutfağından tüm ülke mutfağımıza yayılan bir lezzet olan hamsi tava, çıtır dokusu ile birçok kişinin favori balığıdır. Tava içerisinde kızartılarak yapılan hamsiler öncesinde mısır ununa bulanır. Lezzetine doyulmayan hamsi tavayı soğan ve roka salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. İşte, hamsi tava yapmanın 8 püf noktası:

hamsi tava

  1. Balıklar Taze Olmalı

Balık alırken balıkların parlak renklere sahip olması, gözlerinin canlı durması, pullarının parlaması gerekir. Kuyruk kısmının sert olması da büyük öneme sahiptir. Taze hamsi ile yapılmış hamsi tava çok daha lezzetli olacaktır.

  1. Kısık Ateşte Pişirin

Hamsi küçük bir balıktır. Bu sebeple yüksek ateşte hızla pişebilir. Çıtırlık dengesi tam olarak ayarlanamayabilir. Bu sebeple hamsileri kısık, orta bir ateşte pişirmeniz daha doğru olacaktır.

  1. Balık Tavası Kullanın

Hamsi tava yaparken hamsi tavası kullanmak zorunlu değildir ancak işinizi kolaylaştıracaktır. Rahatlıkla çevirebileceğiniz formda hazırlanan balık tavası mutfaktaki işlerinizi kolaylaştırır.

  1. Mısır Unu Kullanın

Hamsi tava yapımında balıklar önce ayıklanır ve temizlenir. Sonrasında bir çeşit una bulanır. Mısır unu, buğday unu ya da farklı bir un kullanılabilir. Ancak hamsiye en çok yakışan un mısır unudur. Mısır ununa balıkları bulamadan önce un içerisinde tuz ve çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz.

Hamsi Tava

  1. Yakın Aralıklarla Dizin

Hamsi tavada en ilgi çekici detaylardan biri hamsilerin dizilimidir. Hamsiler birbirleri arasında boşluk kalmadan dizilir. Yan yana dizilen hamsiler bir arada pişirilir. Hamsi tava yaparken hamsileri birbirine yakın dizmeye özen gösterin.

  1. Yağ Miktarına Dikkat Etmelisiniz

Hamsileri tavada kızartırken kullandığınız yağ miktarı çok önemlidir. Derin yağda pişirmeye çalışırsanız balıklar çok fazla yağ çekecektir ve şekli bozulacaktır. Az yağda pişirmeyi denemelisiniz.

  1. Balıkları Durulayın

Hamsi balıklarını ayıkladıktan sonra su altında durulamanız gerekir. Su altında temizlenen hamsileri süzgece aldıktan sonra direk mısır ununa bulamak doğru değildir. Bu şekilde yapılırsa balık yeteri kadar çıtır olmaz. Daha çıtır hamsiler için kağıt havlu ile balıkları durulamanız gerekir.

  1. Tavanın Isınmasını Bekleyin

Balıkları sıcak tavaya yerleştirin. Sıcak tava ve ısınmış yağ balıkların daha az yağ çekmesini sağlar. Balıklarınızı ayrı bir yerde dizebilir ve hazır hale getirebilirsiniz. Isınan tavaya önceden dizdiğiniz balıkları nazikçe ekleyerek pişirebilirsiniz.  

Şunlara da göz atın;

  1. Bayat ve taze hamsi nasıl anlaşılır?
  2. Hamsi nasıl temizlenir?
  3. Hamsinin yanına ne gider?
  4. Hamsinin faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo