28 Mayıs’ın Dünya Hamburger Günü olduğunu biliyor muydunuz? Çocukluğumuzdan başlayarak hayatımızın her döneminde keyifle ve iştahla yediğimiz hamburgerin ilk ortaya çıkış tarihi karışıktır. Ancak ismini Almanya'nın Hamburg kasabasından aldığı düşünülmektedir.
Hamburger, iki dilim ekmek arasına koyulan köfte, çeşitli sebzeler, soslar ve baharatlar temeline dayanan bu besin hem içeriği; hem de görüntüsüyle kendisine karşı duyulan cazibeyi tam olarak hak etmektedir. İşte tam da bu cazibesinden dolayı hamburger, birçok hazır gıda sektöründe kolaylıkla kullanılan ve insanların sıklıkla tercih ettiği bir besin haline gelmiştir.
Niçin hamburgerden korkuyoruz?
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Hamburger Niçin Bağımlılık Yapıyor?
Hamburgere çoğu zaman eklenen monosodyum glutamat (MSG) vb. katkı maddeleri sinir sistemine etki ederek besinin olduğundan daha lezzetli algılanmasına, normal besinler tüketildiğinde lezzet duyulmamasına ve sonuçta uzun vadede bağımlılık haline gelmesine sebep olabilir.
Ayrıca yanında tüketmeniz için teklif edilen kızartılmış patatesler, yüksek şekerli içecekler ile farkında olmadan çok yüksek porsiyonlar ve kaloriler almanız mümkün.
Peki hiç hamburger tüketmemeli miyiz?
Hayır; hamburgeri tabii ki tüketebiliriz. Ben danışanlarımda hamburgeri asla yasaklamıyorum. Doğru hamburger seçimi, uygun miktarda ve renkli sebzelerle zenginleştirilmiş bir menü halinde olduğu sürece sağlıklı beslenme çerçevesinde tüketilebilir.
Hamburger Aslında Hem Pratik, Hem Sağlıklı
Tüm bunların ötesinde hamburgerin sağlıklı şekilde tercih edildiğinde çok renkli, sağlıklı, pratik bir alternatif olabileceğini de unutmamakta fayda vardır. Hamburgeri esmer ekmekle hazırlayıp, yanında renkli sebzelerle hazırlanmış bir salata ile tüketirsek, ve içecek olarak da yüksek şekerli ve asitli içecekler yerine ayran tercih edersek oldukça sağlıklı bir menü olacaktır.
Hamburgerin yanındaki patatese dikkat!
Hamburgerin tamamlayıcısı olarak sunulan sebzeleri kızartma yerine fırınlanmış şekilde tüketebilirsiniz. Hamburgerin porsiyonunun gereğinden fazla olduğu fark ettiğinizde, başkasıyla paylaşılabilir ya da küçük porsiyonlar tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde patatesi de paylaşmalısınız.
Bağırsak Sağlığımız İçin Hamburger menünüzü renklendirin.
Klasik bir Hamburgerlerin lif içeriği yok denecek kadar azdır. Ama lif içeriğini arttırmak bizim elimizde! Hamburgerinizi renkli bir salata ile tüketebilir, ve hamburger ekmeğini esmer ekmekle hazırlayabilirsiniz. Bu sayede bağırsaklarınız için de faydalı bir adım atmış olursunuz.
Diyetisyenden Sağlıklı Hamburger Yapım Önerileri
Sonuç olarak her besinde olduğu gibi hamburgeri de daha sağlıklı ve besleyici hale getirip, porsiyon kontrollü sağlamamız mümkün. Böylelikle hem kendimiz; hem de çocuklarımız hamburgeri korkmadan keyifle tüketebiliriz. Bugün Dünya Hamburger Günü , hadi evlerimizde sağlıklı hamburger menüleri yapalım!
Hamburger tarifleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.