Bitkilerin su ve ışığa ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak daha verimli büyümelerini sağlamak için, bitkiler gübreleme işlemine de ihtiyaç duyar. Özellikle soğuk günler gelmeden önce yapılan gübreleme işlemi, bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
Gübre, bitkilerin büyümesini teşvik eden doğal veya yapay bir maddedir. Gübre, toprağın doğal verimliliğini artırır ve kimyasal elementleri mahsullerle değiştirir. Bu durum bitkinin ömrünün uzamasını sağlar. Ancak gübre, bitki besininden farklıdır. Gübrelenmiş toprağı her suladığınızda, mineraller kendini salar ve bitki minerallerden faydalanabilir.
Azot, fosfor ve potasyum, bitkinin ihtiyaç duyduğu temel minerallerdir. Bu yüzden gübre alırken, içindeki N-P-K oranına dikkat etmeniz gerekir. Bu oranın 15-30-15 olmasına dikkat edebilirsiniz. Oranı daha yüksek olan gübreler, daha konsantredir. Bunun dışında tam gübre olarak adlandırılan mikro besinli gübreler, kalsiyum, bor, çinko, magnezyum, demir, kükürt, molibden gibi maddeler içerir. Dilerseniz, seçiminizi tam gübreden yana da yapabilirsiniz.
Gübreler; Katı, sıvı ve organik olmak üzere üçe ayrılır.
Eğer bitkiyi yeni ekecekseniz, saksının dibine az miktarda toprak ekleyin. Üzerine gübre ilave edin ve toprakla karıştırın. Daha sonra bitkinizi toprağa yerleştirin ve üzerini toprakla örtün. Bitkiye ilk can suyunu vermeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;