Fesleğen, ballıbabagiller familyasına ait, ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Yemeklerde en çok taze olarak kullanılan fesleğen, keskin kokusu ile hemen fark edilir. Pişirme işlemi tadını bozduğu için, yemeklerin içine genelde son anda eklenir. Şoklama yöntemiyle buzlukta uzun süre saklanabilir. Kurutulmuş fesleğen ise el ile ufalanarak baharat olarak kullanılabilir. Fesleğenin kullanılan kısımları, tohumları ve taze çiçekli dallarıdır. İtalyan marinara sosunun önemli bir bileşenidir.
Fesleğen, pesto sosun ana malzemesidir. Makarna başta olmak üzere birçok tarifte kullanılan pesto sos, çam fıstığı ve sarımsak ile kolayca hazırlanır. Kavanozlarda muhafaza edilir.
Glutensiz yulaf ezmesi, fesleğen ve domates ile hazırlanan bu kurabiye, vegan menüleri için özel olarak sunulur. Kalorisi diğer kurabiyelere göre daha düşüktür.
İtalyan mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan lazanya, orijinalinde kıyma ile hazırlanır. Ancak etsiz versiyonunu denemek isteyenler için, fesleğen ve patlıcan ile zenginleştirilen lazanya tarifimizi öneriyoruz.
Bezelye, jambon, fesleğen ve parmesan peyniri ile hazırlanan bu makarnanın porsiyonu, ortalama 120 kaloridir. Diyet listeleri için uygundur.
Karabuğday unu ile hazırlanan fesleğenli pizza, diyet listelerinde tüketilebilecek besinlerden biridir. Üzeri isteğe göre ceviz ve mantar gibi malzemelerle zenginleştirilebilir.
Kurutulmuş fesleğen ile hazırlanan bu çörek, misafir ağırlarken sunulan ikramlıklar arasında yer alır. Çay saatleri için idealdir.
Yaz kış demeden her zaman içilebilen ve bağışıklığı güçlendiren domates çorbasını, fesleğen ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Hazırladığınız çorbayı, kızartılmış ekmek küpleri ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
İç harcı kıyma, fesleğen ve domates püresi ile doldurulan kaptan pidesi, kalabalık sofralar için idealdir. Hem doyurucu, hem de çok lezzetli olan kaptan pidesini, mutlaka defterinize ekleyin.
Yemeklerin yanında sunulan lavaşı, bu kez fesleğen aromasıyla birleştirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Fesleğenli lavaşı, et yemekleriyle birlikte sunabilirsiniz.
Yalnızca 7 malzeme ile hazırlanan bu tart, milföy kullanıldığı için son derece pratiktir. İsteğe göre üzerine sevdiğiniz malzemeleri de ekleyebilirsiniz.
Patates, fesleğen ve süt kreması ile hazırlanan bu tarif, yemeklerin yanında hafif bir atıştırmalık olarak sunulur. Düşük kalorili olduğu için, ara öğünlerde de tercih edilebilir.
Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan taze soğanlı ve fesleğenli omlet, kahvaltı sofralarında farklı tatlar denemek isteyenler için birebir.
Şunlara da göz atın;