Künefenin çıtır çıtır olması için belli başlık ipuçları bulunur. Örneğin; kadayıfı tereyağıyla iyice harmanlamak ve şerbeti sıcak tatlıya ılık dökerek hamurlaşmasını önlemek gibi. Peki; evde lezzetli künefe yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte yanıtı.
Künefe için tel kadayıfın taze ve ince olmasına dikkat edin. Eğer kadayıfınız sertleşmişse, biraz su serpip nemlendirebilirsiniz.
Kadayıfı iyice didikleyerek havalandırın. Tereyağını eritip (yakmadan), her yerine eşit şekilde yedirerek karıştırın. Bu sayede künefe pişerken güzelce kızarır.
Künefe için tuzsuz ve eriyen bir peynir tercih edilmelidir. Geleneksel olarak Hatay peyniri kullanılır. Alternatif olarak tuzsuz dil peyniri veya mozzarella da kullanılabilir.
Bakır tava veya kalın tabanlı bir tava kullanmak, künefenin eşit şekilde pişmesini sağlar. Tavanın tabanını tereyağı ile yağlayarak kadayıfın yapışmasını önleyin.
Şerbet için şeker ve suyu kaynattıktan sonra bir iki damla limon suyu ekleyin ki şekerlenme olmasın. Şerbeti ılık künefenin üzerine sıcak olarak dökün ki tatlı hamurlaşmasın.
Künefeyi kısık ateşte ve sabırla pişirin. Hızlı pişirmek dışının yanmasına, içinin ise çiğ kalmasına sebep olur. Bir tarafı iyice kızardıktan sonra geniş bir tabak veya düz kapak yardımıyla ters çevirerek diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.
Sıcak servis edin; soğuduğunda peynir sertleşebilir. Üzerini Antep fıstığı, kaymak veya dondurma ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın: