Kesmeniz gereken bir sürü sebze, meyve var ve bıçağınız yeterince keskin değil mi? Yeterince keskin olmayan bıçak sadece işinizi yavaşlatmakla kalmayacak anı zamanda sağlığınızı da tehlikeye atacaktır. Bir karpuzu keserken bıçağınızın yeterince keskin olmadığı için kaymasını ve elinize gelmesini istemezsiniz değil mi? Bunun için bıçağınızı bilemeniz gerekiyor. Bıçak bilemek için tek ihtiyacınız her zaman bir masat değildir. Elinizde masat yoksa herkesin mutfağında bulunan seramik bir kupa ile de bıçağınızı bileyebilirsiniz. Hem bir sürü işinizi hızlıca yapacak hem de sağlığınızı bu şekilde koruyacaksınız.
Bıçak Nasıl Bilenir?
İlk olarak yapmanız gereken kesme tahtasının üzerine tam oturacak ve kulbu sağlam olan bir kupa seçmek. Kulbun sağlam olmasına özellikle dikkat etmelisiniz, narin bir kulp işlem sırasında kırılabilir. Nasıl yapmanız gerektiğine başlayalım:
Artık bıçağınız eskisinden oldukça keskin ve sizin için daha sağlıklı. Bu işlemleri yaparken en çok dikkat etmeniz gereken nokta bıçağın iki yönüne eşit sayıda, olabildiğince aynı açıda ve aynı basınç ile yaklaşmak. Bu noktaya dikkat etmelisiniz çünkü aksi bir durumda bıçağınız yamulabilir ve bu da kestiğiniz ürünlerin yamuk olmasına sebep olur.
Kupa ile bıçak bilemek kesinlikle bıçağınıza yapacağınız en iyi bileme yöntemi değil. Mümkünse bir masat edinebilir ya da profesyonel bir bıçak bileme aleti ile bıçağınızı bileyebilirsiniz. Ancak bunlardan biri yoksa acil durumlarda işinize çok yarayacak, pratik bir yöntem olarak kupalarınızı kullanabilirsiniz.
Yazı: Başak ÖNGEL
Şunlara da göz atın;