Evde Kupa Bardak İle Bıçak Nasıl Bilenir?

Evde bıçak nasıl bilenir? Bıçak bilemek için kupa bardak nasıl kullanılır? İşte, bıçaklarınızı keskinleştirmek ve bilemek için kullanabileceğiniz kupa bardak yöntemi:
Evde Kupa Bardak İle Bıçak Nasıl Bilenir?
24 Nisan 2024, 21:49


Kesmeniz gereken bir sürü sebze, meyve var ve bıçağınız yeterince keskin değil mi? Yeterince keskin olmayan bıçak sadece işinizi yavaşlatmakla kalmayacak anı zamanda sağlığınızı da tehlikeye atacaktır. Bir karpuzu keserken bıçağınızın yeterince keskin olmadığı için kaymasını ve elinize gelmesini istemezsiniz değil mi? Bunun için bıçağınızı bilemeniz gerekiyor. Bıçak bilemek için tek ihtiyacınız her zaman bir masat değildir. Elinizde masat yoksa herkesin mutfağında bulunan seramik bir kupa ile de bıçağınızı bileyebilirsiniz. Hem bir sürü işinizi hızlıca yapacak hem de sağlığınızı bu şekilde koruyacaksınız.




Bıçak Nasıl Bilenir?


İlk olarak yapmanız gereken kesme tahtasının üzerine tam oturacak ve kulbu sağlam olan bir kupa seçmek. Kulbun sağlam olmasına özellikle dikkat etmelisiniz, narin bir kulp işlem sırasında kırılabilir. Nasıl yapmanız gerektiğine başlayalım:


  1. Seramik kupayı elinize alin ve ters çevirin. Bir elinizde kupa baş aşağı dursun, kupanın alt tabanında açık kalan seramik kısma bıçağınızı 45 derecelik bir açıyla yerleştirin. 
  2. Hem kupayı, hem de bıçak sapını sıkıca tutun ve dikkatli bir şekilde masat kullanıyormuşsunuz gibi 45 derecelik açıyla bıçağınızı bilemeye başlayın. İlk başladığınız yüzeye 3 kez bu işlemi tekrarlayın. 
  3. Aynı şekilde diğer yüzey içinde 3 defa bu işlemi tekrarlayın. 
  4. İlk başladığınız yüzeye aynı işlemi tekrar uygulayın ancak bu defa 2 kere yapın. 
  5. Diğer yüzeye de aynı işlemi tekrarlayın.
  6. Bu şekilde 3-4 defa daha yapın ve bıçağınız bilenmiş olacaktır.
  7. Her bir yüzey için ilk 3 kere ardından 2,2,1,1 şekilde devam etmeniz en doğru sonucu verecektir. 
  8. Bıçağı kullanmadan önce bıçağı nemli bir bez ile temizleyin. Bileme işlemi esnasında oluşan karbon tabakasını bu şekilde temizlemiş olursunuz.


Artık bıçağınız eskisinden oldukça keskin ve sizin için daha sağlıklı. Bu işlemleri yaparken en çok dikkat etmeniz gereken nokta bıçağın iki yönüne eşit sayıda, olabildiğince aynı açıda ve aynı basınç ile yaklaşmak. Bu noktaya dikkat etmelisiniz çünkü aksi bir durumda bıçağınız yamulabilir ve bu da kestiğiniz ürünlerin yamuk olmasına sebep olur. 


Kupa ile bıçak bilemek kesinlikle bıçağınıza yapacağınız en iyi bileme yöntemi değil. Mümkünse bir masat edinebilir ya da profesyonel bir bıçak bileme aleti ile bıçağınızı bileyebilirsiniz. Ancak bunlardan biri yoksa acil durumlarda işinize çok yarayacak, pratik bir yöntem olarak kupalarınızı kullanabilirsiniz. 


Yazı: Başak ÖNGEL


Şunlara da göz atın;

  1. Et kesme bıçağı nasıl seçilir?
  2. Kesme tahtası nasıl seçilir?
  3. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  4. Yeni başlayanlar için mutfak terimleri
  5. Et nasıl parçalanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo