Egzama Nasıl Geçer: Egzama Çeşitleri

Egzama nedir, belirtileri nelerdir? Egzamaya ne iyi gelir? Egzamayı tetikleyen besinler nelerdir? İşte, evde uygulayabileceğiniz egzamaya iyi gelen 6 doğal çözüm:
Egzama Nasıl Geçer: Egzama Çeşitleri
26 Haziran 2024, 11:04

Egzama, kaşıntıya ve kabarcıklara neden olan, deride kuruluk yapan bir deri hastalığıdır. Halk arasında çok yaygın olan egzamanın farklı çeşitleri mevcuttur. Egzamaya yol açan birçok etken olabilir. Genellikle stres ve alerji sonucunda oluşur. Tehlikeli bir hastalık olmasa da, hem görüntü itibariyle, hem de sürekli kaşıntı vermesiyle rahatsız edicidir. Doktorun önerdiği basit yöntemlerle egzama kontrol altına alınabilir. 

Egzama Nedenleri Nelerdir?

Daha önce söylediğimiz gibi egzamanın birçok nedeni olabilir. Özellikle kış aylarında nem oranının düşük olması, soğuk hava, sabun, su, deterjan, tozlu ortamlar, mesleğe bağlı kimyasallar, stres ve alerjiler egzamanın başlıca nedenleri arasındadır. Ev kadınları, kuaförler, temizlik çalışanları egzamanın en yaygın görüldüğü gruplardır.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama genellikle saç diplerinde, elde, ayaklarda ve bacaklarda kaşıntı, kızarıklık, pullanma, yanma ve sulantı gibi belirtilerle kendini gösterir. İlk etapta su dolu kabarcıklar olarak görülen egzama, ilerleyen zamanlarda kepeklenme ve kabuklanmaya yol açar. Egzamanın tedavi edilebilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Bu belirtiler görüldüğü zaman en kısa sürede uzman doktora danışmanız ve doğru tedavi yöntemini uygulamanız gerekir.

En Yaygın Görülen Egzama Çeşitleri Nelerdir?

  1. Saç Egzaması: Saç derisinde pul pul dökülme ve kabuklanma ile kendini gösteren saç egzaması, kış aylarında daha şiddetli görülebilir. Genetik faktörler ve stres saç egzamasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
  2. Kulak Egzaması: Ağır kozmetik ürünler, piercing ve küpeler kulak egzamasına yol açabilir. Kulak egzaması, kulak kanalında, arkasında ve kulak zarında görülebilir. Yanma, şişkinlik, aşırı kulak hassasiyeti ve su toplama olarak kendini gösterir.
  3. El Egzaması: Egzamanın en çok etkilediği organ, ellerimizdir. Sürekli deterjan, sabun, çamaşır suyu kullanmak, sık sık el yıkamak ve tozlu ortamlar el egzamasına yol açabilir. İlk başta tek elde görülen lezyonlar, ilerleyen zamanlarda iki elde birden görülebilir.
  4. Yüzde egzama: Kalitesiz ve zararlı kozmetik ürünler, genetik yatkınlık, uzun süre güneşe maruz kalma, zararlı alışkanlıklar, stres ve vitamin eksikliği yüzde egzamaya yol açabilir. Yüz egzaması genellikle kremlerle tedavi edilebilir.

Egzama Nasıl Tedavi Edilir?

Egzamanın doğru tedavi edilebilmesi için, öncelikle mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Yapılan testler sonucunda doktorun önerdiği kremler, nemlendiriciler, nötral sabunlar, egzama şampuanları ve egzama eldivenleri kullanılabilir.

Not: Egzamanın bitkisel tedavisi için de doktora danışılması gerekir. Evde hazırlanan bitkisel kürler ve bitkisel ürünler uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı, doktorun onay vermediği ürünler hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.

Egzama Nasıl Geçer?

Aşağıdaki yöntemler alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için doktora danışmadan uygulanmaması gerekir. Egzama tedavisi için doğal yöntemler şu şekildedir;

  1. Aloe Vera


İltihapları gideren, cilt için çok faydalı olan ve enfeksiyonları önleyen aloe vera, egzama için kullanılan yöntemlerden biridir. Aloe vera bitkisinin içindeki jeli egzama olan bölgelere sürün. Kuruyana kadar bekleyin. Kuruduktan sonra su ile bu bölgeleri temizleyin. Haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.

  1. Yulaf Tozu


Kaşıntı ve acıyı azaltmak için yulaf tozundan yararlanabilirsiniz. Küveti ılık suyla doldurun ve içerisine 2 bardak yulaf tozu ekleyin. Bu suyun içinde 15 dakika durduktan sonra çıkın ve güzelce kurulanın.

  1. Salatalık


İltihap karşıtı özellikleri bulunan salatalık, içeriğinde bol miktarda su barındırır. Salatalığı dilimleyin ve buz dolu bir kapta 1 saat kadar bekletin. Daha sonra suyu süzün ve salatalık dilimlerini egzama olan bölgelere yerleştirin. 15-20 dakika beklettikten sonra salatalıkları kaldırabilirsiniz.

  1. Papatya


Şişlik, kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmak için papatyadan faydalanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı papatyayı, 1 bardak suyun içinde kaynatın. Kaynadıktan sonra 15 dakika demlenmesi için bekleyin. Demleme işleminden sonra suyunu süzün. Temiz bir bezi bu suya batırarak egzama olan bölgelere sürün.

  1. Beyaz Dut


Dut kurusu da egzamaya iyi gelen besinlerden biridir. 1 avuç dut kurusunu 1 bardak suyun içinde kaynatın. Kaynayan suyu ılıması için oda sıcaklığında bekletin. Su ılıdıktan sonra ellerinizi veya bacaklarınızı (egzamanın olduğu bölgeyi) suyun içinde 10 dakika bekletin.

  1. Zerdeçal


Bakteri ve iltihap giderici özelliklere sahip olan zerdeçal, egzamaya iyi gelen besinlerdendir. Yarım çay kaşığı zerdeçala yavaş yavaş süt ekleyin ve macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazırladığınız macunu kızarıklık ve kaşıntı olan bölgelere sürün. 10 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve mutlaka kurulayın.

Önemli Not: Egzama için ilk yapmanız gereken doktora danışmak ve tıbbi bir yardım almaktır. Bitkisel ve doğal çözümleri kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. Bu yöntemler hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden doktorun onay vermediği hiçbir bitkisel ürünü kullanmayın.

Egzama Nasıl Geçer?

  1. Egzamalı bölgeleri tahriş etmemeye ve kaşımamaya özen gösterin.
  2. Evi sık sık havalandırın.
  3. Bulunduğunuz ortamın yeterli ısı ve nem oranına sahip olduğundan emin olun.
  4. Çok sıcak suyla banyo yapmayın. Sert kese ve lifleri kullanmayın.
  5. Banyo sıklığını mevsime göre ayarlayın. Gün aşırı banyo yapmayın.
  6. Banyodan sonra tüm vücuda nemlendirici krem sürmeyi ihmal etmeyin.
  7. Ellerinizi ılık suyla yıkadıktan sonra kağıt havluyla kurulayın. Ellerinizi sık sık nemlendirmeyi unutmayın.
  8. Et ve balık ürünlerine, çiğ sebze ve meyvelere çıplak elle temas etmeyin. Egzama eldiveni kullanın.
  9. Battaniye, polar ve yünlü halı gibi toz çeken ev eşyalarından uzak durun.
  10. Temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanın.
  11. Gün içinde yeterli miktarda su için.
  12. Doktorun verdiği kremleri ve ilaçları kullanmayı ihmal etmeyin.

Egzamayı Tetikleyen Besinler Nelerdir?

Çocuklarda fındık, balık, soya, yer fıstığı, yumurta, süt, kabuklu deniz ürünleri ve balık egzamayı tetikleyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sedef hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Topuk çatlaklarına ne iyi gelir?
  3. Bahar alerjisi nasıl geçer?
  4. Saç dökülmesine ne iyi gelir?
  5. Unutkanlığa ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo