Crohn, ağızdan anüse kadar olan gastrointestinal sistemin iltihaplanmasına yol açan bir bağırsak hastalığıdır. Ülseratif kilotten daha zor teşhis edilen bu hastalık, genelde ince bağırsağın son kısmında, kalın bağırsağın ise başlangıç bölümünde görülür. Semptomları daha çeşitlidir. Crohn hastalığının çeşidine göre farklı semptomları görülebilir.
Crohn hastalığında en yaygın olarak görülen belirtiler;
Karın ağrıları genelde yemekten bir saat sonra başlar. Göbek ve sağ alt karın çevresinde yoğunlaşır. Şişkinlik de Crohn hastalarında görülen bir semptomdur.
Crohn koliti olarak da bilinir. Hastalık kolonun sağındaysa, ishal ve kramp; hastalık rektumdaysa kanlı ishal ve çok az şeyin çıktığı bir bağırsak hareketine sahip olma hissi olacaktır.
Kramplar, ishal ve kilo kaybı görülür. İnce bağırsağın jejunum adı verilen üst kısmında veya alt kısmında yer alabilir. Bazen ishal yerine kabızlık gelişir. Bu durum iltihaplanma veya skar oluşumundan kaynaklanabilir. Bu alanlar striktür denilen duruma daralabilir. Daralma sonucunda mide bulantısı, bağırsak tıkanıklıkları ve kusma görülebilir.
İleum, ince bağırsağı kolona bağlar. Crohn hastalığının en yaygın şekli ise ileokolittir. Hem kolonu, hem de ince bağırsağın alt kısmı olan ileumu etkiler. İki yerde de crohn'larınız varsa her ikisinin semptomlarını yaşayabilirsiniz.
Oniki parmak bağırsağı, mideye en yakın olan ince bağırsağın ilk kısmıdır. Mide ve oniki parmak bağırsağında crohn hastalığı olan birçok kişi, hiçbir belirti yaşamaz. Semptomlar yemek esnasında veya hemen sonrasında üst karında meydana gelebilir. Mide bulantısı ve kusma görülebilir. Kilo kaybı da yaygın semptomlardan biridir. İştah azalması ve üst karında şişkinlik hissi de yaygın olarak görülür.
Apendiks, ağız ve yemek borusunda görülen Crohn'lar nadir görülen türlerdir. Yemek borusu Crohn'ları yutma esnasında göğüs kemiğinin arkasında ağrıya sebep olabilir. Yutma güçlüğü çekilebilir. Ağızdaki Crohn'un belirti ve semptomları ise ağızda büyük ve ağrılı yaralardan oluşur.
Crohn hastalığının ciddi komplikasyonları;
Karnınızda ağrı veya kramp, kalıcı ishal, kanlı dışkı, kusma, mide bulantısı, açıklanamayan kilo kaybı, birkaç günden uzun süren ateş gibi belirtilerle karşılaşırsanız, hiç zaman kaybetmeden bir doktora danışın.
Şunlara da göz atın;