Çökelek, Karadeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan yumuşak ve beyaz renkli bir peynirdir. taze olduğu için, hafif bir tada sahiptir. Pastörize inek sütünden elde edilir. Laktoz içermeyen çeşitleri de mevcuttur. Kilo verme sürecine destek olan çökelek peyniri, hem sade bir şekilde yenir, hem de hamur işi tariflerinde kullanılabilir. İşte, çökelek peyniri ile yapabileceğiniz 8 nefis tarif:
Kahramanmaraş mutfağıyla özdeşleşen çökelek böreği, ince hamurun maydanoz, taze soğan ve çökelek ile doldurulmasıyla hazırlanır. Börekler tavada kızartıldıktan sonra servis edilir.
Elma ve çökelek ile hazırlanan bu kek, hafifliği ile çay saatlerinde sunulabilir. İsteğe göre pişirme işleminden sonra reçel sürebilirsiniz.
Yeşil zeytin, çökelek ve baharatlarla hazırlanan bu salata, yemeklerin yanında servis edilebilir. Düşük kalorilidir.
Küflü çökelek peyniri ile hazırlanan poğaça, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Poğaçalar, kek kalıbında pişirilebilir. Yumuşak kıvamıyla mutlaka denenmesi gereken tariflerden biridir.
Pazı, hazır yufka ve çökelek ile hazırlanan bu börek, gül şekli verilerek sunulur. Üzeri susam ve çörek otu ile zenginleştirilebilir.
Gözlemeye benzer şekilde hazırlanan çökelek peynirli lemis, yöresel tariflerden biridir. İsteğe göre içinde farklı sebzeler de kullanılabilir.
İnce bulgur, çökelek ve nane ile hazırlanan bu köfte, marul yaprakları ile birlikte sunulur. Görünümü mercimek köftesini andırır.
Çökelek ve labne peyniri ile doldurulan gömmeler, yöresel lezzetlerden biridir. Yapımında ince yufka kullanılır. Çıtır çıtır dokusu ile kahvaltılarda sunulabilir.
Şunlara da göz atın;