Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin faydaları nelerdir? Ceviz hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, Dyt. Canan Aksoy'dan mutlaka beslenme düzenimize eklememiz gereken cevizin sağlığa faydaları:
Cevizin Faydaları Nelerdir?
23 Ocak 2023, 10:53

Milattan önce 7000 yılından beri varlığını sürdüren ceviz ağacı, ceviz yemişinin içerdiği besin içeriği sayesinde fonksiyonel bir gıda olarak da beslenmemizde, sağlığın korunmasında hayatımızda var olmuştur. 100 gram ceviz (yenilebilir kısmı) 670 kalori, 15 gram protein, 4 gram karbonhidrat, 65 gram yağ, 11.5 gramda posa içerir. Bütün makro besin gruplarını içerdiği gibi posa açısından da oldukça zengin bir besindir.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

  1. Yağ olarak oldukça zengin bir besindir ceviz, yağın kaynağı çoklu doymamış yağlardan zengin olduğu için, sağlıklı yağları daha yüksek oranda içerir diyebiliriz. Omega 3 ve 6 içeren yağlardan zengin olduğu için, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde, kan yağlarının azaltılmasında, damar tıkanıklığına iyi geldiğini gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Tabi ki burada önemli olanın miktar olduğunu unutmamak gerekir. 

ceviz

  1. Cevizin diğer yağlı tohumlara (badem, fıstık vb.) göre bir avantajı vardır. Diğer yağlı tohumlar tekli doymamış yağ asitlerinden zenginken, ceviz çoklu doymamış yağ asitlerinden zengindir. Özellikle de omega3-6 yağ asitlerinden. Bu sayede kötü huylu kolesterolün düşmesinden ve hipertansiyonu önleme konusunda diğer yağlı tohumlardan daha sağlıklıdır.
  2. Protein içeriğine baktığımızda, protein kalitesi yüksek , kolay sindirilebilir aminoasitleri içerir ceviz. Özellikle vegan vejetaryen beslenenler için bu aminoasit kalitesi çok önemlidir. Vegan vejetaryen beslenen bireylerin kuru baklagil yanında ceviz tüketmeleri elzem aminoasitleri karşılamak açısından faydalı olacaktır. Bitkisel bir protein kaynağı olduğu için , genellikle yüksek protein tüketimine eşlik eden, doymuş yağ alımının artmasına da sebep vermez ceviz tüketimi.
  3. Ceviz, yağda çözünen vitaminlerden A ve E vitaminlerini, C, B1, B2, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, çinko, magnezyum ve fosfor içerir. Bol miktarda içerdiği manganez ve bakır sayesinde, antioksidan korumasında önemli enzimlerin temel minerallerini sağlar. İçerdiği E vitamini ve antioksidanlar (fitosterol ve polifenoller) sayesinde hem kalp damar hastalıklarından hem belli kanser türlerinden korunmadan hem de yaşlanma etkilerini geciktirmesi açısından da kıymetli bir besindir.

ceviz

  1. 100 gramında bulundurduğu 11.5 gram posa sayesinde barsak çalışmasından , sindirim sistemi kanserlerinin önlenmesinde yardımcı olacağı da bildirilmektedir.
  2. 2 orta boy ceviz 55 kalori , 2 gram protein ve 5 gram yağ içerir, 2 taneyi bir porsiyon olarak düşünüp beslenmenize ilave edebilirsiniz. Günde 1-2 porsiyon ceviz veya diğer yağlı tohumları tüketmek pek çok faydalı özelliği sayesinde beslenme kalitenizi artıracaktır. Ancak porsiyona dikkat . Potasyum, fosfor, protein kısıtlaması yapanların diyetisyenlerine danışmadan tüketmesini tavsiye etmem. Fıstık alerjisi olanların cevize karşı alerjisi olma ihtimali yüksektir, onun için dikkat.

ceviz

  1. Araştırmalar, bağırsağınızın sağlığı olumlu yönde etkileyen bakteriler ve diğer mikroplar açısından zengin olması durumunda, sağlıklı bir bağırsak genel sağlığınızın daha iyi olduğunu gösterir. Mikrobiyotanızın sağlıksız bir bileşimi, bağırsaklarınızdaki ve vücudunuzun başka yerlerindeki iltihaplanma ve hastalığa katkıda bulunarak obezite, kalp hastalığı ve kanser riskini artırabilir. Ne yediğiniz, mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz yemek, mikrobiyotanızın ve bağırsaklarınızın sağlığını desteklemenin bir yolu olabilir.
  2. Ceviz kalorisi yoğundur, ancak araştırmalar, onlardan emilen enerjinin besinlerine göre beklenenden %21 daha düşük olduğunu göstermektedir. Dahası, ceviz yemek iştahınızı kontrol etmenize bile yardımcı olabilir.

Unutmayın sağlıklı beslenmenin en önemli bileşeni çeşitliliktir. Hiçbir besin mucize değildir. Beslenmenizi çeşitlendirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Cevizli tarifler
  2. Cevizli tatlı tarifleri
  3. Ceviz nasıl kavrulur?
  4. Ceviz lekesi nasıl çıkar?
  5. Pikan cevizi nedir?
Kategoriler
Lezzet Logo