Camu Camu, Amazon yağmur ormanları boyunca bataklıklarda yetişen, C vitamini açısından zengin ekşi bir meyvedir. Meyvenin kendisi yemek olarak yenmese veya yemek pişirmede kullanılmasa da, kurutulabilir ve bir dizi besin takviyesinin temeli olan bir toz haline getirilebilir.
Camu camu meyveleri, Peru, Brezilya, Bolivya, Kolombiya ve Ekvador'un yağmur ormanlarında yetişen Myrciaria dubia çalısının meyvesidir. Meyveler soluk sarıdan başlar ve olgunlaştıkça yavaş yavaş kırmızıya ve koyu mora dönüşür. C vitamini içeriği olgunlaştıkça azalır.
Camu camu meyvelerinin ağırlığının yüzde 2 ila 3'ü C vitaminidir, bu da onu herhangi bir meyve veya sebzede ikinci en zengin C vitamini kaynağı yapar. Yerli Amazonların, meyveleri şekerle tatlandırılmış bir içecek yapmak için kullandıkları söylenir, ancak meyve, diğer mutfak kullanımları için çok ekşi ve asidiktir.
Camu camu'nun antioksidan özelliklerine ilişkin, biri 20 katılımcılı, diğeri 12 katılımcılı bir çift küçük ölçekli çalışma, karışık sonuçlar verdi. 2008'de yapılan ilk çalışma, camu camu'nun antioksidan özelliklere sahip olabileceğini öne sürdü, ancak 2012'de yapılan ikincisi yoktu. İnsanlar üzerinde başka hiçbir çalışma yapılmamıştır ve hiçbir klinik çalışma yapılmamıştır.
Yine de yüksek miktarda C vitamini içerdiği tartışılmaz bir gerçektir ve C vitamini temel bir besindir, bilinen bir antioksidandır ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Meyve şeklinde yemektense, toz takviyelerin üzerindeki besin etiketleri, 1 çay kaşığı tozun (yaklaşık 5 gram) 682 mg C vitamini veya önerilen günlük alımın yüzde 760'ını karşılar.
Camu camu genellikle meyvelerin kurutulması ve öğütülmesiyle yapılan bir toz şeklinde bulunur. Bunu kullanmak için, büyük olasılıkla bir smoothie'lere eklenebilir. Yoğurt, yulaf ezmesi, tahıl veya granola gibi yiyeceklerin üzerine serpin veya su, maden suyu veya çay ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Ayrıca, camu camu içeren meyve suyu ürünleri mevcuttur. Bu şekersiz meyve suları saf camu camu suyu değildir, su ve diğer meyve suları ile seyreltilir. Tipik olarak, bunlar düz bir şekilde içmek yerine, bir smoothie veya maden suyuna karıştırılarak tüketilir.
Geldiği meyve gibi, camu camu tozu da ekşi, ekşi bir tada sahiptir. Ek olarak, suda çözünmediği için kumlu bir kıvama sahip olabilir.
İnternette ve aktarlarda bulabilirsiniz. Camu camu tozu ve yukarıda belirtilen camu camu içeren meyve suyu ürünleri, sağlık gıda mağazalarında ve beslenme mağazalarında ve ayrıca diyet ve besin takviyeleri konusunda uzmanlaşmışmağazalarda ve interent sitelerinde bulunabilir.
Camu camu tozunu hava geçirmez kuru bir kapta saklayın ve satın aldığınız belirli üründe belirtilen son kullanma tarihine kadar kullanın. Çoğu ürün, soğutmanın gerekli olmadığını öne sürüyor, ancak şu ya da bu şekilde gösteren bir araştırma yok. Buzdolabında saklayabilirsiniz.
Daha önce tartışıldığı gibi, camu camu tozu güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Camu camu'daki C vitamininin vücut tarafından bir multivitamindeki C vitamininden daha verimli bir şekilde emilip emilmediği bilinmemektedir. Bununla birlikte, vücudun günde sadece 180 mg'a kadar C vitamini emdiği ve bundan fazlasını almanın azalan getiri sağladığı bilinmektedir.
Ayrıca, C ve E vitaminleri gibi aşırı antioksidan alımının vücudunuzda daha fazla serbest radikal oluşmasına yol açabileceğini ve böylece en başta antioksidanları kullanarak yardım etmeyi umduğunuz durumu kötüleştirebileceğini belirtmekte fayda var.
Şunlara da göz atın;