Lezzet Mutfak Okulu'nda bu hafta bütün tavuk parçalama teknikleri ve bir bütün tavuktan farklı tavuk yemekleri yapma konusunu işledik. Bütün bir tavuğu kullanarak soya soslu tavuk kanat, köri soslu tavuk göğüs, sebzeli tavuk baget ve tavuk şiş tariflerini hazırladık. İşte, bütün tavuk parçalama teknikleri ve 4 farklı tavuk yemeği tarifi:
Tavuk Parçalama ve pişirmenin püf noktaları şöyle:
Malzemeler;
4 adet Tavuk Kanat
1 dal Taze Soğan
10 gr Susam
Sos için:
100 ml Soya Sosu
50 gr Bal
10 gr Taze Zencefil
10 gr Sarımsak
Karabiber
Yapılışı: Sos için zencefil ve sarımsağı püre haline getirin, kalan tüm malzemeleri ekleyin. Homojen bir karışım olana kadar karıştırın. Tavukları bu sosa batırın, 30 dakika oda sıcaklığında bekletin. Tavuğu sos içerisinden çıkarın, sosu kenarda bekletin. Tavukları fırın tepsisine, pişirme kağıdının üzerine alın. 200 C derece fırında pişirmeye başlayın. Tavuğun sosunu, her 5 dakikada bir fırça ile tavuğa sürün. Bu şekilde 20 dakika pişirin. Pişen tavuğa susam ve taze soğan ekleyip servis edin.
Malzemeler;
400 gr Tavuk Göğüs
20 gr Taze Zencefil
2 diş Sarımsak
20 gr Taze/Toz Zerdeçal
10 gr Köri
1 adet Limon
1 pinç Toz Yenibahar (opsiyonel)
1 pinç Toz Kişniş (opsiyonel)
1 pinç Toz Kimyon (opsiyonel)
4 dal Taze Kişniş
20 gr File Badem
200 gr Krema
Ayçiçek yağı
Tuz – Karabiber
Yapılışı: Tavukları iri küpler halinde doğrayın. Zencefil ve sarımsağı ezin. Tavayı orta ateşte ısıtın, ayçiçek yağını ekleyin. Yağ ısınınca tavukları ekleyin ve her tarafını karamelize edin. Tavukların tamamı kızardıktan sonra kısık ateşe alın, zencefil, sarımsak, zerdeçal, köri, yenibahar, kişniş, kimyon, tuz ve karabiber ekleyin ve baharatlar ile birlikte çok kısa süre kavurun. Sonrasında kremayı ekleyin. Limon kabuğunu ince rendeleyip ekleyin. Bu şekilde 5 dakika daha pişirin. Ayrı bir tavada kuru şekilde file bademi kavurun. Taze kişnişi doğrayın. Tavukları badem ve kişniş ile servis edin.
Malzemeler;
2 adet Tavuk Baget
50 gr Brokoli
50 gr Karnabahar
50 gr Havuç
1 adet Patates
Tuz – Karabiber
Yapılışı: Tavuğu tencereye ekleyin, üzerine soğuk su ekleyin. Tuz ve karabiberini ekledikten sonra orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. 20 dakika sonra havuç, karnabahar ve patatesi ekleyin. 20 dakika daha pişirin. Son olarak brokoliyi ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Hepsini pişirme suyu ile birlikte servis edin.
Malzemeler;
2 parça Tavuk Kalça
Marinasyon için:
1 yemek Kaşığı Yoğurt
2 yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
1 çay Kaşığı Domates Salçası
Kırmızı Acı Toz Biber
1 diş Sarımsak
Tuz - Karabiber
1 adet Kırmızı Kapya Biber
1 adet Yeşil Çarliston Biber
3 adet Uzun Çöp Şiş
Yapılışı: Marinasyon için sarımsağı ezin, kalan tüm malzemeler ile karıştırın. Tavukları şişe takılacak şekilde küp doğrayın, marinasyona ekleyin. Tavuğu marinasyonda oda sıcaklığında 1 saat bekletin. Biberleri tavuklara yakın boyutta doğrayın. Bir tavuk, bir biber olacak şekilde şişe tavukları dizin. Tavayı orta ateşte ısıtın, ayçiçek yağını ekleyin ve ısıtın. Tavukların her yüzeyini tavada pişirin. Gerekirse fırında pişirmeye devam edin. Sıcak şekilde servis edin.
Şunlara da göz atın;