Burun kanaması, burun içini döşeyen mukozanın herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Kanamalar, hem burnun ön tarafından, hem de arka tarafından gelebilir. Kanama sebebine bağlı olarak sınıflandırılır. Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, ''Burun kanaması anında kişinin sakinleştirilmesi gerekir. Panik, stres, heyecan gibi faktörler tansiyonu yükselteceği için kanamayı uzatır. Kişi, dik oturmalı ve başını öne doğru eğik tutmalıdır. Burun ucundaki yumuşak kısım, baş ve işaret parmağıyla sıkıştırılmalı, en az 5 dakika bu şekilde beklenmelidir.'' dedi.
Burun kanamasına yol açan lokal sebepler;
Burun kanamasına yol açan sistemik sebepler;
Burun kanaması Kulak Burun Boğaz acillerinin ilk sırasını oluşturmaktadır. Burun kanaması şikayeti yaşayan kişilerin, aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora başvurması gerekir.
Öncelikle burun kanaması olan kişi dik bir pozisyonda oturtulmalı ve sakinleştirilmelidir. Kişinin başı hafifçe öne doğru eğik bir şekilde tutulmalıdır. Burun ucunun yumuşak kısmı, baş ve işaret parmaklarıyla tutulmalı, sıkıştırma işlemi en az 5 dakika uygulanmalıdır. 5 dakikanın sonunda kanama kesilmediyse, burun içine soğuk su çekilmeli ve kuvvetlice sümkürülmelidir. Bu sayede burun içindeki kan pıhtıları temizlenebilir. Ardından iki parmakla tekrar bastırarak kanamayı durdurmak gerekir. Bu işlem gerekli hallerde birkaç kez tekrarlanır. Bu uygulamadan sonra burun kanamaları büyük ölçüde durur. Ancak hala devam ediyorsa, acil olarak Kulak Burun Boğaz hekimine başvurulmalıdır.
Yazar:
Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası
Şunlara da göz atın;