Bulgur, buğdaydan yapılan bir besindir. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında yaygın olan bulgur, tahıl grubundan sayılır. Bulgurun ana malzemesi buğdaydır ve öz, kepek, endosperm olarak 3 bölümden oluşur. Bulgurun yapısında bazı mineraller bulunur ve sağlık açısından faydalı olduğu düşünülür. Özellikle pilav yapımında tercih edilen bulgur, normal, esmer ve ince bulgur olmak üzere farklı türlere sahiptir. Ancak bulgur gluten içerdiği için, özellikle çölyak hastalığı olan kişiler tarafından tüketilemez.
Bulgur yerine en çok tercih edilen ürünlerden biri, kinoadır. Glutensiz bir besin olan kinoa, içeriği bakımından son derece besleyicidir ve tohum formunda bulunur. Bolivya, Peru, Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelerde tarımı yapılan kinoa, hasattan sonra kabuklarından ayrılmalıdır. Çünkü bu kabuklar, kinoaya acı bir tat verir. İçli köfte, kısır gibi tariflerde bulgur yerine kinoa kullanabilirsiniz. Ancak kinoayı, bulgura göre daha fazla kaynatmanız gerektiğini unutmayın.
Gluten içermeyen gıdalardan biri olan pirinç, Türk mutfağının demirbaşlarından biridir. Osmancık, balde, yasemin, siyah, kepekli gibi farklı türleri olan pirincin pişirme aşamaları, bulgur ile benzerlik gösterir. Özellikle pilav ve salatalarda, bulgur yerine pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Magnezyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan karabuğday, bulgurla benzer şekilde hazırlanır. Özellikle çorba ve yahni yemeklerinde tercih edilen karabuğday, kahvaltılık gevreklerde de tercih edilebilir. Karabuğdayın pişirilmesi, buğday ile benzerlik gösterir.
Buğdaygiller familyasından bir besin olan darının tohumları, besin maddesi olarak kullanılır. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu ve Marmara'da yetiştirilir. Darının koca darı olarak bilinen türü, Hatay ve Muğla'da ekmeğin ham maddesi olarak kullanılır. Glutensiz olduğu için beslenmeye kolayca eklenebilen darı, bulgurun kullanıldığı tariflerde gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Şunlara da göz atın;