Bir uzmana göre uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek

Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, yaşam ömrünün oldukça uzun olduğu Japonya'daki beslenme tüyolarını paylaşıyor. İşte ona göre uzun ömürlü Japonların tükettiği 5 yiyecek
Bir uzmana göre uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek
01 Kasım 2024, 11:23

Asako Miyahita, CNBC için kaleme aldığı makalede "Küçük yaşlardan itibaren gıdayı ilaç olarak düşünmemin öğretildiği Japonya’da büyüdüm. Büyükannem 92 yaşında ve uzun ömrünü doğru yiyecekleri yemeye borçlu" diyor.

Japonya, dünyanın en uzun yaşayan insanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Makaleye göre ülkede 100 yaş ve üstü 90 bin 526 kişi var. Japon Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın 2022 raporuna göre bu rakam 20 yıl önceye göre 5 kattan daha yüksek.

Küçük Japon adası  Okinawa,  dünyadaki en yüksek 100 yaş üstü nüfus yoğunluğuna sahip bölge.

Miyashita, geleneksel Japon diyetini uygulayan bir beslenme uzmanı olarak ailesiyle beraber sık tükettiği 5 yiyeceği şöyle paylaşmış. Bu noktada bir ekleme yapalım. Her bünye farklıdır, o nedenle diyette değişiklik yapmak öneriler değil bir uzmana danışarak yapılmalı.

1. Japon tatlı patatesleri

tatlı patates

Miyashita, "Okinawa’dan gelen bu mor tatlı patatesler (Japonca’da “imo” olarak adlandırılır) genellikle atıştırmalık veya tatlı olarak yenir. Yaşlanma karşıtı özellikler içeren kırmızı-mor sebzelerde bulunan bir grup antioksidanlar açısından zengindirler. Çalışmalar kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceklerini göstermiştir" diyor.

2. Miso çorbası

misa çorbası

Japon diyeti, fermente gıdalar içeren çeşitli yemekler içerir ve miso çorbası popüler. Miso, fermente edilmiş soya fasulyesi ve tahıllardan yapılan bir macundur. Fermente gıdalardaki probiyotikler, canlı bakteriler veya maya, bağırsak sağlığımızı dengelemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir .

3. Daikon turpları

daikon turpları

Kök sebzeler Japon mutfağında popülerdir. Daikon turplarının soğuk algınlığını önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna inanılıyor. Bir turp, önerilen günlük C vitamini alımının %124′ünü içerir. Diğer sağlıklı kök sebzeler arasında havuç, pancar, yaban havucu ve şalgam bulunur.

4. Yosun

yosun

Deniz yosunu demir, kalsiyum, folat ve magnezyum gibi önemli mineraller açısından zengindir. Diyete lif eklemeye yardımcı olur. Yeterli lif alımı, kalp hastalığı, inme, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskinde karşı destek sağlayabilir.

5. Balık

balık

Miyashita, "Günlük beslenmeme her zaman biraz protein, özellikle de somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar dahil ederim. Balıktaki omega-3 yağları kan basıncını düşürmeye, trigliseritleri düşürmeye ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir" diyor.

Japon uzman makalede şu eklemeyi de yapmış: Japonya’da, hayvanlara ve çiftçilere olan minnettarlığımızı göstermek için yemeklerden önce sık sık “itadakimasu” deriz. Bu dikkatli yeme uygulamasının sağlığımıza ve yaşam kalitemize katkıda bulunduğuna inanıyorum.

BU MAKALELER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Uzun ömürlü insanların tükettiği 5 yiyecek
  2. Besin değeri en yüksek 10 yiyecek

Benzer Yazılar

Lezzet Logo