Bebeklerde Demir Eksikliği Neden Olur?

Bebeklerde demir eksikliği neden olur ve nasıl geçer? Demir eksikliği hangi sorunlara yol açar? Uzm. Dr. Yeşeren Nil Demirhan, bebeklerde demir eksikliği nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Bebeklerde Demir Eksikliği Neden Olur?
21 Mart 2023, 13:28

Koruyucu demir tedavisine başlanılmasına rağmen demir eksikliğinin bebeklerde hala oldukça sık görülen bir problem olduğuna işaret eden Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yeşeren Nil Demirhan, “Bebeklerde gelişen demir eksikliği erken dönemde tespit edilip tedavi edilmezse beyin gelişiminde demir elementinin rol alması nedeniyle zekâ düzeyinde düşüklük olur. Sıralama ve yürümede gecikme, algılamada gerilik oluşur. Ağır demir eksikliği anemisi kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.

Bebeklerde Demir Eksikliği Neden Olur?

Bebeklerde demir eksikliği, anne sütü ve demir içeren gıdalardan yetersiz beslenme nedeniyle olur. Özellikle 6 aydan sonra hızlı büyümeyle birlikte diyette demirin yetersiz bulunması ve süt ağırlıklı beslenme nedeniyle demir eksikliği anemisi gelişir.

bebeklerde demir eksikliği

Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde hafif demir eksikliği durumları genellikle belirtisizdir. Ancak tarama ve başka amaçlarla yapılan hematolojik incelemelerle ortaya çıkar. Klinik olarak deri ve mukozalarda solukluk, yutma güçlüğü, ağlarken morarıp kalma (katılma nöbeti), huzursuzluk, iştahsızlık, sindirim sistemi sorunları, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, ağız köşelerinde yara, gelişmelerinde duraklama ve gerileme örneğin oturan bebeğin oturamaması, yürüyen bebeğin yürüyememesi gibi belirtiler gözlenir.

Bebeklerde gelişen demir eksikliği erken dönemde tespit edilip tedavi edilmezse beyin gelişiminde demir elementinin rol alması nedeniyle zekâ düzeyinde düşüklük olur. Sıralama ve yürümede gecikme, algılamada gerilik oluşur. Ağır demir eksikliği anemisi kalp yetmezliğine yol açabilir.

bebeklerde demir eksikliği

Bebeklerde Demir Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi süresi yaklaşık 3 aydır. İlk bir aylık tedaviden sonra hemoglobin değerinin normal sınırlara geldiğini görmek gerekir. Hemoglobin değeri normal sınırlara ulaştıysa demir dozu azaltılarak tedaviye 6-8 hafta daha devam etmek gerekir. Demir tedavisi kesildikten 3 ay sonra tekrar değerlendirme yapmak gerekir. Yeniden anemi ortaya çıkıyorsa altta yatan başka nedenleri araştırmak gerekir.

demir içeren besinler

Bebeklerde Demir Eksikliği Nasıl Önlenir?

Zamanında doğmuş bebeklere 4. ayın sonunda; erken doğmuş bebeklerde ise 1. ayın sonunda koruyucu düşük dozda demir tedavisi başlamak, zamanı gelince demirden zengin ek gıdaların başlanması, 6. aydan sonra bebek beslenmesine yumurta ve kırmızı et gibi demirden zengin gıdaların eklenmesiyle demir eksikliği anemisi önlenebilir. İlk bir yıl inek sütü yerine demir içeren devam sütlerinin kullanılması da demir eksikliği anemi riskini azaltır.

Dana ve koyun eti gibi kırmızı et çeşitleri, karaciğer, yumurta sarısı, mercimek-nohut gibi bakliyatlar ve üzüm pekmezidir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde fazla demir yoktur. Bitkisel yapısı nedeniyle de emilimi azdır.

Yazar:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yeşeren Nil Demirhan

Şunlara da göz atın;

  1. Bebeklerde sarılık neden olur?
  2. Bebek püresi tarifleri
  3. Bebekler balık yiyebilir mi?
  4. Bebeklerde pişik nasıl geçer?
  5. Bebeklerde öğün sıklığı nasıl olmalı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo