Sofranızda balık yemeklerine yer vereceğiniz zaman, 'balığın yanına ne gider' diye düşünüp sofrayı mezelerle donatanlardan mısınız? Balığın yanına meze ve salataların çok yakıştığını bilmeyen yoktur elbet. Ancak balık dendiğinde ilk akla gelen şeylerden biri de tahin helvasıdır. Balık restoranlarında yemekten sonra helva servis edilmesinin bazı sebepleri var. Öyle ki halk arasında "Balıktan sonra helva yiyin ki, balık öldüğünü anlasın" şakası da oldukça meşhur. Asıl nedene gelecek olursak, balık ve helva ilişkisi sağlığımızı yakından ilgilendiriyor.
Omega 3 bakımından zengin olan ve kalp sağlığını koruyan balık, demir, çinko ve iyot gibi mineraller içerir. Bu mineralleri aynı anda almak ise sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Balık yedikten sonra çoğu zaman halsizlik, mide bulantısı ve şişkinlik hissedebiliyoruz. Bununla birlikte kan şekerimiz de düşüyor. İşte tam da bu yüzden, balıktan sonra tatlı yemek gerekiyor.
Balığın bayat olup olmadığını tam olarak bilemediğimiz için, sütlü tatlılar çok fazla tercih edilmiyor. Şerbetli tatlılar ise yüksek oranda şeker içeriyor. Bu durum mide rahatsızlıklarının artmasına neden oluyor. Bu noktada devreye giren tahin helvası ise, hem kan şekerini yükseltiyor, hem de sindirim sistemini rahatlatıyor.
Balığın üstüne neden helva yediğimizi anlattık, ancak hangi helvayı tercih edeceğimiz de son derece önemli. Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Şunlara da göz atın;