Baklagiller, bakliyat familyasından olan bitki türleridir. Genellikle kuru ve taneli bir biçimde kullanılan baklagiller, sulu yemek olarak tüketilir. Aynı zamanda birçok tarifin içinde de kullanılabilir. Baklagillerin pişirme süresi uzun olduğu için, bir gece önceden ıslatılması önerilir. Türk mutfağında en çok kullanılan baklagiller fasulye, nohut ve mercimektir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan baklagiller, aynı zamanda kaliteli protein kaynağı olarak da bilinir.
Yuvarlak şekle sahip olan nohut, protein açısından en yüksek baklagil çeşitlerinden biridir. Çorbalara, yemeklere ve yahnilere eklenir. Püre haline getirilerek humus gibi mezelerde kullanılır. Kavrularak atıştırmalık olarak tüketilebilir. Nohut genelde haşlama ve kavurma yöntemiyle pişirilir.
Bakınız; Nohut nasıl pişirilir?
Beyaz fasulye olarak da bilinir. Çorbalara, sulu yemeklere ve salatalara eklenir. Bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün haşlanır. Güney Amerika'da ise siyah fasulye olarak yetiştirilir.
Bakınız; Kuru fasulye pişirmenin püf noktaları
Yeşil ve kırmızı olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Küçük boyutlara sahip olan mercimek, çorba, güveç, köfte gibi birçok tarifte kullanılır. Orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Hindistan mutfağında yaygın olarak kullanılır.
Bakınız; Mercimeğin faydaları nelerdir?
Kuruyemiş olarak bilinen yer fıstığı, aslında bir baklagildir. Hem sade bir şekilde, hem de ezme yöntemiyle hazırlanarak tüketilir. Yer fıstığı çiğ, haşlama veya kızartma usulüyle pişirilebilir.
Bakınız; Yer fıstıklı tarifler
Yeşil yuvarlak tohumlara sahip olan bezelye, pişirilmiş ve dondurulmuş olarak bulunabilir. Aynı zamanda konserve olarak da satılır. Pişirildikten hemen sonra tüketilmesi gerekir. Ana yemeklerde, salatalarda ve garnitürlerde kullanılır.
Bakınız; Bezelye pişirirken yapılan hatalar
Dünya çapında tüketilen börülce, çorba, salata, güveç ve et yemeklerinde kullanılır. Haşlama usulüyle pişirilir. Pişirme süresi kuru fasulye gibi uzundur.
Bakınız; Börülce nasıl saklanır?
Buğulama veya kızartma yöntemiyle pişirilen soya fasulyesi, özellikle Doğu Asya mutfağında tüketilir. Soya fasulyesi, soya sütü, un ve tofu yapımında kullanılır. Protein bakımından zengin olan bu besin, vejetaryen ve vegan diyetlerinde önemli bir yere sahiptir.
Olgunlaşmamış bezelye olarak da bilinir. Kabukları serttir. Yahni, güveç gibi sulu yemeklerde kullanılır. Sos yapmak için haşlayarak püre haline getirmek gerekir. Pilavlara eklenebilir veya yağda kızartılarak atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Bakınız; Yeşil fasulye çiğ yenir mi?
En lezzetli baklagillerden biridir. Akdeniz Havzası'nda yetişir. Haşlama veya kızartma usulüyle pişirilir. Bütün veya ezerek püre halinde kullanmak mümkündür. Protein ve karbonhidrat oranı yüksektir.
Bakınız; Bakla nasıl pişirilir?
Kırmızı rengiyle tanınan barbunya, böbrek şeklindedir. Nişastalı olduğu için suda bekletilmesi gerekir. Genelde düdüklü tencerede pişirilir ve sulu yemeklerde kullanılır. Son derece besleyicidir.
Bakınız; Barbunya nasıl pişirilir?
Şunlara da göz atın;