Badem, lif ve sağlıklı yağlar da dahil olmak üzere birçok besin açısından zengin olan popüler bir atıştırmalıktır. Ayrıca hücrelerinizi hasara karşı koruyan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Pek çok insan onları çiğ veya kavrulmuş olarak severken, başkalarının neden onları yemeden önce ıslatmayı tercih ettiğini merak edebilirsiniz. Peki bademi yemeden önce ıslatıyor musunuz? Sizler için araştırdık. Badem yemeden önce ıslatılmalı mı:
Araştırmalar, ıslatılmış bademlerin bazı sağlık yararları sağlayabileceğini gösteriyor.
Badem, sindirimi zorlaştırabilecek sert ve sert bir dokuya sahiptir. Bununla birlikte, ıslatmak onları yumuşatır ve potansiyel olarak vücudunuzun parçalanmasını kolaylaştırır.
Badem ayrıca kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi bazı besinlerin sindirimini ve emilimini bozabilecek anti-besinler içerir. Araştırmalar, ıslatmanın tahıllar ve baklagillerdeki antinutrient düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterse de, bademleri veya diğer ağaç yemişlerini ıslatmanın etkinliğine dair sınırlı kanıt vardır.
Islatma, bademlerin çiğnenmesini kolaylaştırarak besin kullanılabilirliğini artırabilir. Araştırmalar, bademleri çiğneyerek veya keserek daha küçük parçalara ayırmanın, daha fazla besinin - özellikle yağların - salınmasına ve emilmesine izin verdiğini gösteriyor. Ek olarak, sindirim enzimleri besinleri daha verimli bir şekilde parçalayabilir ve emebilir. Bununla birlikte, bir çalışma, bütün bademleri ıslatmanın demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çinko gibi bazı minerallerin mevcudiyeti üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını göstermiştir. Aslında, bademler ıslatılmadan önce doğrandığında, fitik asit seviyeleri de düşmesine rağmen bu minerallerin konsantrasyonları azaldı. Bu nedenle, ıslatma yağ emilimine yardımcı olabilir, ancak tersine mineral kullanılabilirliğini azaltabilir.
Bazı İnsanlar Tadı Ve Dokuyu Tercih Edebilir
Islatma ayrıca bademlerin dokusunu ve tadını da etkiler. Çiğ badem sert ve gevrektir, tanenleri nedeniyle hafif acı bir tada sahiptir. Islatıldıklarında daha yumuşak, daha az acı ve daha tereyağlı hale gelirler, bu da bazı kişilere daha çekici gelebilir.
Bademleri ıslatmak basittir ve mağazada önceden ıslatılmış olanları satın almaktan çok daha ucuzdur. İşte onları bir gecede ıslatmanın basit bir yolu:
Daha çıtır çıtır olması için birkaç yöntemle kurutabilirsiniz:
Islatmak, sindirim ve besin mevcudiyetinde bazı gelişmelere yol açabilse de, ıslatılmamış bademler diyetinize hala sağlıklı bir katkı sağlar.
Bu yemişler iyi bir lif, protein ve sağlıklı yağ kaynağı olmasının yanı sıra mükemmel bir E vitamini, manganez ve magnezyum kaynağıdır. Özellikle deriler, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruma sağlayabilen antioksidanlar, özellikle polifenoller açısından zengindir.
Düzenli badem alımı kilo kaybı, düşük LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve artan HDL (iyi) kolesterol seviyeleri, kan şekeri kontrolü ve dolgunluk ile ilişkilidir. Ek olarak, her iki antinutrientin de antioksidan etkiler gösterdiği ve kalp hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı koruyabileceği gösterildiğinden, tanen ve fitik asit tüketmek mutlaka zararlı değildir.
Şunlara da göz atın;