Maydanozgiller familyasının keskin kokulu ve aromatik üyesi anason… Ortadoğu ve Akdeniz bölgesine ait olan bitki, bin 500 yıldır bizimle.
Eski Mısırlılar’dan miras kalan bitkinin yüzde 87’si İç Ege, yüzde 12’si ise Akdeniz Bölgesi’nde üretilir. Her yıl yaklaşık 8 ile 15 bin ton hasat elde edilir. Anason sıcak ve güneşli iklimi sever bu nedenle ülkemizde; Denizli, Burdur, Muğla ve Antalya’da, bir kısmı da Bursa, Balıkesir, Afyon, Uşak ve İzmir’de yetiştirilir. Ülkemizde üretilen anasonun bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere farklı farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Anasonun yurt dışında tarımının yapıldığı bazı ülkeler ise; Hindistan, Güney Rusya, Meksika, Çin, Afganistan ve Güney Amerika’dır. Bu benzersiz ve bambaşka kokuya sahip bitki büyük oranda içki yapımında kullanılır. Bunun yanında vücut ısısını artırıcı, solunumu kolaylaştırıcı, uyku getirici ve ağrı dindirici özelliklerinden dolayı da eczacılıkta kullanılmaktadır. Kek ve çörek gibi gıda maddelerinde tat ve koku vermesi için kullanılan anason, diş macunu yapımı gibi bazı sanayi kollarında da kullanılmaktadır.
Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkili anason çayını hazırlamak için, 1-2 çay kaşığı anason tohumunu havanda ezin. Ardından kaynar suyun içine atın ve karıştırın. Demlenmesi için 10 dakika bekletin ve süzün. Afiyet olsun. Bu çayın en önemli özelliği sindirimi rahatlatması ve gaz çıkışını kolaylaştırmasıdır.
Daha fazlası için, bunlara da bakın;